valasztasok-4.jpg Egyéb 

Önkormányzati választások Horvátországban: öt járásban indítottak magyar jelölteket

valasztasok-4.jpgÖt járás közül a Hercegszőlősiben, ahol a magyarok vannak többségben, két magyar elöljárójelölt is indult,  a Tordinciban egy,  négy járásban, a Bellyeiben, a Darázsiban, az Ernestinovóiban és a Tordinciban  magyar elöljáróhelyettes-jelöltek is versenybe szálltak.

A HMDK négy magyar kisebbségi elöljáróhelyettes-jelöltje közül három megnyerte a választásokat: Déra Nándor, Sipos Sándor és Dominović Edit. A HMDK ezekben a járásokban magyar listát is indított, amelyről a szavazatok arányában képviselők kerülnek majd a járási tanácsokba.

A Hercegszőlősi járásban Sója Dénes független elöljárójelölt győzött Sója Lajos, a HNS-HSLS-HMDK közös jelöltjével szemben. Sója Dénest 1369 szavazattal elöljáróvá választották, Sója Lajos 539 szavazattal a második lett. Itt az első körben eldőlt, hogy a következő négy évben ki vezeti a járást.

A járási tanácsba is a Sója Dénes vezette lista küldhet a legtöbb tanácstagot az 539 szavazatnak köszönhetően. Ezt követte a HDZ 536, az SDSS 226, Sója Lajos listája 225, a HNS-HSLS-HSU 195 és Gordana Musa-Balaš 164 szavazatott kapott listája.

A Bellyei járásban a HMDK kisebbségi elöljáró-helyettese, Déra Nándor győzött a független Tokai Istvánnal szemben. Déra 462, Tokai 336 szavazatott kapott.

Az elöljárói tisztségre négyen indultak, a poszt sorsa a két legtöbb szavazatot kapott jelölt, a HDSSB-HMDK és a HDZ jelöltje között dől majd el a  második körben. Az előbbi, a Cickai–Varga páros 1076 szavazatot, míg az utóbbi, a Bilkić–Kovačević páros 1062 szavazatott kapott.

Ebben a járásban a HDSSB listája kapta a legtöbb szavazatot, 738-at, ezt követi a HDZ 619, a Déra Nándor vezette lista 380, HNS-HSS-HSU 253, Kerekes Attila vezette lista 236, a HSP-BUZ 153, az SDP 141 szavazattal. Nem lépték át a küszöböt: ASBU 104, PS 56.

A Darázsi járásban is a HMDK jelöltje, Sipos Sándor nyerte meg a kisebbségi elöljáró-helyettesi választásokat a másik két magyar jelölttel szemben. Sipos 209 szavazatot, Ginder Ferenc 147-et, Kollár Attila pedig 29 szavazatot kapott.

Az elöljárói tisztséget a régi-új elöljáró töltheti be a Darázsi járásban, a HDZ Stipan Šašlinnal, méghozzá 850 szavazatot megszerezve, alulmaradt vele szemben a HDSSB jelöltje, Vinko Benić 623 szavazattal.

A legtöbb szavazatot listán a HDZ kapta 445-t, ezt követte a HDSSB 273, a Sipos Sándor vezette lista 251, Ginder Ferenc listája 203, az SDP-HNS lista 184, Tadija Benić listája 105 szavazattal.

Az Ernestinovói járásban is a HMDK kisebbségi elöljáró-helyettese nyert, Dominović Edit, 123 szavazattal, a HDSSB indította Bocka Szilviával szemben, aki 105 szavazatot kapott.

Az elöljárói tisztséget itt is a régi-új elöljárók, Matija Greif–Kocsis László párosa nyerte 607 szavazattal, a HDZ-HMDK jelöltjével, a Marijana Junušić–Palizs-Egyed Mária párossal szemben, amely 578 szavazatott gyűjtött be.

A legtöbb szavazatot listán a HDZ tudott összeszedni 379-et, ezt követi a Matija Greif vezette lista 360-nal. A HDSSB listája 212-öt, a Dominović Edit vezette lista  158-at, a HSP pedig 71-et kapott.

A Tordinci járásban Kell Rózsika független jelölt győzött 135 szavazattal a HMDK kisebbségi elöljáróhelyettes-jelöltjével, Cserepes Zoltánnal szemben, aki 91 szavazatot kapott.

Itt is lesz második kör az elöljárói tisztségért, a HDZ és a SDP-HSU jelöltje között dől majd el, ki vezeti a járást. A HMDK jelöltjei, Deák József és Volinek-Toth Dajana nem jutottak be az első kettőbe.

Listás szavazáson a HDZ kapott a legtöbb szavazatot, 432-őt, az SDP-HSU 284-et, a HSS 167-et, a HSLS 116-ot, a Dezső Igor vezette HMDK-s lista pedig 109-et.

(HunCro)

Hasonló hírek