karpathon terkep Egyéb 

Kárpáthon: Kiadvány készült a Kárpát-Pannon térség etnikai arculatáról

karpathon terkepA nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint korszakalkotó a Kárpát-Pannon térség változó etnikai arculata című kiadvány, amelyet valamennyi külhoni és magyarországi középiskolába eljuttatnak. Erről Répás Zsuzsanna január 24-én beszélt, amikor Kocsis Károly akadémikussal, az MTA Földrajztudományi Intézetének igazgatójával közösen bemutatta az újra kiadott, kibővített kötetet a sajtó képviselőinek.

Olyan kiadvány született, amely korszakalkotó a tudományosság és a nemzetpolitika szempontjából egyaránt – hangoztatta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a kötet az elmúlt 500 év térségbeli etnikai változásait mutatja be. Az adatok 12-14 etnikumról szólnak, településekre lebontva. Répás Zsuzsanna kiemelte: nagyon fontos, hogy lássák, miként alakultak az etnikai viszonyok, azért, hogy megértsék a jelenlegi folyamatokat. „Ez a velünk élő többi nép számára is fontos” – hangsúlyozta. A helyettes államtitkár jelezte: a kötetben a magyar mellett angol nyelven is megtalálhatók a különböző információk. Megjegyezte: a kormány nemzetpolitikai gondolkodását is segíti a kötet, amelyet nemcsak a napi munka során használnak, hanem az a törekvésük, hogy minél többen megismerjék.

Kocsis Károly hangsúlyozta: a kutatások nem állhatnak meg a magyar határoknál. A térség mintegy 34 ezer településének adatait tartalmazza a kötet, amelyben azt vázolja fel, hogy az idők során milyen etnikai jellegű „küzdelmek” zajlottak.

Az intézet munkatársai korábban már elkészítették Erdély anyanyelvi térképét, de készült térkép Felvidék, Kárpátalja, Horvátország, Vajdaság, Muravidék és Őrvidék helyzetéről és a magyarországi viszonyokról is. Törekedtek az etnikai tisztogatások bemutatására is, és a kisebbségek nyelvén is feltüntették a települések elnevezését. Kocsis Károly elmondta, hogy a friss népszámlálási adatokat is tartalmazza a kötet.

A könyvet és a térképeket tartalmazó CD-t az államtitkárság minden magyarországi középiskolába és minden külhoni magyar középiskolába és felső tagozatosakat tanító intézménybe eljuttatja, így összesen 2237 intézmény kaphatja meg őket. A terjesztésben a Köznevelési Államtitkárság és a külhoni magyar pedagógusszövetségek is segítenek.

T. T.

Hasonló hírek