Kiemelt Szerbia 

Nem mindenki VMSZ: bepereli a szerb államot az Albán Nemzeti Tanács elnöke

Jonuz Musliu, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, aki egyúttal Bujanovac polgármestere is, újabb váratlan lépésével gurította dühbe a szerb nyilvánosság nagy részét.

Mint ismeretes, a politikus nemrég kijelentette, hogy a dél-szerbiai albánok támogatják az albán nép teljes egyesítésének tervét. Álláspontja szerint ebből a projektumból a Preševo-völgyi (Bujanovac, Preševo, Medveđa) albánok sem maradhatnak ki. Továbbá azt is mondta, nem Vučićot, hanem Edi Rama albán miniszterelnököt tekinti a vezetőjének.

Az Informer napilap értesülései szerint Musliu újabban úgy döntött, bepereli a szerb államot, mert az Albán Nemzeti Tanács 2012-ig évente 16 600 502 dinárt kapott a költségvetésből, míg 2013-tól a tavalyi évig terjedő időszakban mindössze 13 233 953 dinár jutott neki, ami Musliu szerint a tanács alapvető költségeinek fedezéséhez sem elegendő. Úgy érzi, ezáltal komolyan csorbultak a dél-szerbiai albánok jogai, ami nincs összhangban az idevágó szerbiai törvénnyel.

Mint már korábban említettük, Musliu nyilvánvalóan feszíti a húrt és túlzásokba esik, de ugyanakkor tény, hogy a legtöbbet akarja kipréselni a sajátjai számára.

Eközben a megalkuvó és haszonleső VMSZ továbbra is korlátlan lojalitással viseltetik Vučićék iránt. Nem emlékszünk rá, mikor ejtette ki legutóbb a száján bármelyik VMSZ-es a magyar autonómiát.

Már a pártprogramjukban sem találkoztam ezzel a fogalommal (korábban ott volt), hacsak nem kerülte el a figyelmem…

Hasonló hírek