Délvidék 

Bácskossuthfalván ihatatlan az ivóvíz

Hasonló hírekről már beszámoltunk korábban is: a délvidéki települések némelyikén (de Szerbia délebbi tájain sem „rendkívüli” ez a jelenség) az emberek már szinte megszokták, hogy a csapból folyó víz ivásra nem alkalmas.

A szabadkai Közegészségügyi Iroda Higiéniai és Humán Ökológiai Központja elvégezte a szükséges elemzéseket, amelyek során kiderült, hogy a faluban fogyasztásra használt víz fizikai és vegyi vizsgálatának eredményei enyhén szólva lesújtóak, de a mikrobiológiai vizsgálatok sem sokkal jobbak. Az intézmény a bácskossuthfalvi Standard Kft.  (amely egyébként a falu vízellátását végzi) megrendelésére végezte el az elemzéseket, ezek egészen 2015-ig visszamenőleg azt mutatják, hogy az ivóvíz több szempontból is veszélyes az egészségre. Ennek ellenére eddig nem történtek konkrét lépések.

A vizsgálatok eredményeit a Higiéniai és Humán Ökológiai Központ továbbította a vajdasági, illetve szerbiai közegészségügyi intézeteknek is.

Egyes állítások szerint a településen megrendezésre kerülő 41. Durindó és 54. Gyöngyösbokréta elnevezésű rendezvényt (a vajdasági magyar népzenei és néptáncegyüttesek és szólisták seregszemléjét) követően a falutanács szintjén megvitatatásra kerül majd a probléma.

Miközben a haladó rezsim eszement projektumokkal (lásd: Belgrád A Vízen), vagy éppen néhány kilométernyi autóúttal igyekszik „elkápráztatni” a polgárokat, addig (amint azt ez a példa is bizonyítja), a Délvidéken még az alapvető létszükségletek sem biztosítottak.

Hasonló hírek