Szerbia 

Dačić szerint egy hazugság vezetett a NATO-bombázásokig

Ivica Dačić külügyminiszter kijelentette, hogy szemmel láthatóan hazugságok okozták az 1999-es NATO bombázást – írja az RTV. Dačić szerint az indokot William Walker egykori EBESZ-tisztségviselő jelentése adta.

A külügyminiszter szerint csak ürügyre vártak, a Račak faluban történtekről szóló jelentés pedig igazolásként szolgált a légicsapásokhoz.

A történet szerint 1999 elején az UCK szerb rendőröket gyilkolt meg, majd válaszként a szerbek Račak közelében tartott razzia során 45 albánt öltek meg. A szerb fél szerint ezek egytől-egyik az UCK tagjai voltak, nem voltak közöttük civilek.

William Walker viszont az eset utáni sajtótájékoztatóján civilek haláláról beszélt, ami sokak szerint kiemelt momentum volt a NATO döntésében a bombázások megkezdéséről.

A NATO a srebrenicai és vukovári mészárlás megismétlődésétől tartott, és ezúttal nem tétovázott. Preventív céllal a katonai beavatkozás mellett döntött. A légicsapásról szóló döntés igen ellentmondásos volt. Nem övezte nagyhatalmi konszenzus, és formálisan nem volt összhangban a nemzetközi jog normáival sem. Jugoszlávia bombázása 1999. március 24-én indult és 78 napig tartott. Katonai célpontokra, hidakra, repülőterekre, ipari létesítményekre, kommunikációs központokra hullottak a bombák.

Dačić úgy fogalmazott: nem állítja, hogy a nemzetközi közösségnek nem kellett volna a szerepével összhangban eljárnia, viszont tartózkodnia kellett volna a hazugságtól. Račakban nem haltak meg civilek és nem volt mészárlás, hangoztatta Dačić a szerbiai köztévében. Hozzátette, hogy az áldozatok meglétét senki sem vitatja el, de szerinte a számadatok túlzóak.

Hasonló hírek