Délvidék Kiemelt 

Zsák a foltját: Sikkasztással gyanúsított fideszessel barátkoznak a VMSZ politikusai

Mond meg ki a barátod, megmondom ki vagy – tartja a közmondás. Nekünk is ez a népi bölcselet jutott eszünkbe annak a fotónak láttán, amelyen Szombathy Zoltán, a VMSZ politikusa és Franzné Lakner Éva fideszes politikus látható.

Az anyaországi sajtó egy részét bejárta a hír miszerint a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt Franzné Lakner Éva, Kunbaja Fidesz-KDNP-s polgármestere, valamint két társa ellen. A kunbajai önkormányzat még 2013-ban kötött támogatási szerződést a munkaügyi központtal a kistérségi startmunka program megvalósítására. A munkákat nem végezték el, a polgármester mégis igazolta, összesen 4,9 milliót csaltak el.

Az eset érdekessége, hogy a sikkasztással vádolt politikus jó kapcsolatot ápol több a Vajdasági Magyar Szövetségben dolgozó politikussal is, így például Szombathy Zoltánnal, a topolyai Komgrád közvállalat igazgatójával, aki egyben a pacséri önkormányzat elnöke is.

Szombathy korábban maga is érintett volt egy több millió dinár értékű tartományi közbeszerzési botrányban még 2011-ben.

Ugyanis 2010-ben szavazták meg a webnaplók kötelező bevezetését a szerbiai általános iskolákban, amelynek a lényege az lett volna, hogy a szülők akár interneten keresztül vagy SMS-ben is lekérdezzék a gyermekeik osztályzatait esetleg ellógott óráit. A rendszer kidolgozását és működtetését a VMSZ-es tartományi oktatási titkár Jeges Zoltán rendelte el Délvidék oktatási intézményeiben, majd tőle későbbi utódja, a jelenleg fideszes EP képviselő Deli Andor örökölte meg. Azonban a webnaplók botrányos körülmények között buktak el.

Emlékeztető a webnapló botrányhoz

A többmilliós közbeszerzés óriási botrányba fulladt. Ugyanis a pályázatot egy külföldi tulajdonban levő WDV Soft nevű cég nyerte meg, amely a nyertes pályázat megnyerése után került csak Szerbiában bejegyzésre, vagyis pályázni sem tudtak volna, nem hogy közbeszerzést nyerni.

WDV Soft Kft. pacséri székhellyel (Laza Kostić utca 2.) a pacséri helyi közösség irodaépületében lett bejegyezve 2010. június 30-ai dátummal. A pacséri helyi közösség tanácselnöke már akkor is, Szombathy Zoltán volt, aki nem mellesleg ebben az időszakban a Tartományi Képviselőház oktatási bizottságának tagja is volt. Vagyis direkt döntési joga volt, hogy az általa vezetett önkormányzat épületében frissen bejegyzett cég nyerje a közbeszerzést. 

Mindemellett a cég igen zavaros háttérrel rendelkezett, ugyanis a pacséri székhelyű WDV Soft Kft. külkereskedelmi cég többségi társtulajdonosa  (83,5 százalék) egy, az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett Spencer International L. L. C nevű cég volt, amelynek a bejelentett címe egy építkezési teleken feküdt. A kisebb résztulajdonosok között pedig több délvidéki származású, de magyarországi üzletemberként számon tartott vállalkozó szerepelt. Ezek: Gellér Róbert, Magyarország (7,5 százalék); Juhász Csaba, Magyarország (5 százalék); Berki Gábor, Magyarország (4 százalék).

Az ügy anno óriási felháborodást váltott ki, mivel a cég ellenőrizetlenül hozzáférést kapott mintegy 200 271 személy adataihoz (diákok, szülők, iskolai dolgozók).

Az állami szervek számítása szerint a rendszer üzemeltetése a cégnek havonta akár milliós hasznot is hozhatott. Ezt Rodoljub Šabić az akkori köztársasági adatvédelmi és közhasznú információk biztosa jelentette ki, aki végül betiltotta az adatbázis használatát és visszavonták a szerződést a céggel.

Ezt követően tört meg Szombathy politikai karrierje is a tartományi politikában és tért vissza Topolyára a községi önkormányzati szintű közéletbe.

A képen: Szombathy Zoltán és Franzné Lakner Éva

 

Hasonló hírek