Kiemelt Szerbia 

Az unió nagy békát nyelet le Szerbiával? Rigómező kimarad az új alkotmány bevezetőjéből?

Az EU-s csatlakozási tárgyalásokkal összhangban Szerbiának új alkotmányt kellene elfogadnia, mégpedig az idei év végéig.

A Blic napilap szerint az igazságszolgáltatással kapcsolatos módosításokkal aligha lesz gond. A legérzékenyebb kérdés az alkotmány preambulumának esetleges megváltoztatása lehet, ugyanis a jelenlegi szöveg szerint Koszovó Szerbia elválaszthatatlan része.

A kormány egyelőre kerüli ezt a témát. Nem csoda, hiszen rendkívül kényelmetlen, “ciki” kérdésről van szó. Aleksandar Vučić szerb kormányfő-elnök korábban már említette, hogy a preambulum “szélesebb körű párbeszédet igényel”.

A Blic kormányközeli hírforrásai szerint az illetékesek mérlegelik a kompromisszumos megoldások lehetőségét. Pl. az egyik ilyen változat úgy hangozhatna, hogy “Koszovó Szerbia része, amely felett Szerbia nem gyakorol hatalmat”. Ez a terepen uralkodó valós helyzetet tükrözné.

Nagy kérdés azonban, hogy ezt a változást a kormány képes-e lenyeletni a szerb néppel.

Brüsszel ugyanakkor az egész preambulum törlését követeli. Csak abban az esetben lehetne a gyakorlatban alkalmazni a brüsszeli megállapodást.

Az új alkotmányról mindenképpen népszavazást kell majd tartani, de előfordulhat, hogy az egész folyamat átcsúszik a következő évbe, ami nem tenne jót a kormány “uniós álmainak”.

A Koszovóról szóló preambulum lesz a jelek szerint Vučićék eddigi legnagyobb kihívása és megpróbáltatása.

Hasonló hírek