Anyaország 

Brüsszel visszavág Magyarországnak?

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésán a magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadták el. Ennek értelmében a testület megkezdi a „hetes cikk” néven elhíresült vizsgálatot. Az EP szerint ugyanis súlyosan romlott a demokrácia és jogállamiság állapota Magyarországon.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról. Ennek célja, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.

Felszólítják a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket, és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében, hogy az egyetem továbbra is szabadon működhessen Budapesten. 

Ugyanakkor figyelmeztetik az Európai Bizottságot is, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyar kormány általi felhasználását. A kormányzó Fidesz szerint Soros György mindent megmozgatott Brüsszelben, hogy Magyarország ellen áskálódjon.

(Magyar sajtó nyomán)

Hasonló hírek