Világunk 

Csehország az EU-s fenyegetés ellenére is kitart a menekültkvóta elutasítása mellett

Milan Chovanec cseh belügyminiszter csütörtökön Brüsszelben kijelentette, hogy országa biztonsági okokból továbbra is elutasítja a menedékkérők áttelepítését szolgáló mechanizmust, az Európai Unió által kilátásba helyezett szankciók ellenére is.

Emlékeztetőül: Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos kedden az Európai Parlament strasbourgi ülésén kijelentette: jogi és egyben erkölcsi kötelezettsége az Európai Unió tagállamainak, hogy részt vegyenek a 160 ezer menedékkérő elosztását szolgáló uniós folyamatban. Ha egy hónapon belül sincs előrelépés, kötelezettségszegési eljárás fog indulni az érintett országokkal szemben – tette hozzá.

Csehországnak mintegy 2600 menekültet kellene letelepítenie a 160 ezer menedékkérő elosztását szolgáló uniós mechanizmus keretében, de eddig csak 12 menekültet fogadott be Görögországból.

„Csehországnak világos érvei vannak a kvótával szemben, és ezt a nézetét a visegrádi négyek csoportjának másik három tagja – Magyarország, Szlovákia és Lengyelország – is osztja”, tette hozzá Chovanec. Utalt arra is, hogy több nyugat-európai tagállam sem teljesítette a rá kiszabott kvótát.

A képen Milan Chovanec cseh belügyminiszter

(Alfahír nyomán)

Hasonló hírek