Délvidék Kiemelt 

A multikultúra példaképe: Szerb nyelvű mocskolódó firka a magyar író és orvos szobrán Szabadkán

Munk Artur író, költő és orvos szobra Szabadkán a Városháza közvetlen közelében található. Még a hét közepén történt, hogy ismeretlen személy(ek) kezük nyomával beszennyezték emlékművét. Konkrétan a következő feliratot festették fel a műemlék homlokzatára: „Anyátok p…ja” Természetesen szerb nyelven.

A minap számoltunk be arról, hogy Vladimir Rebić, a szerb belügyminisztérium rendőrigazgatója szabadkai látogatása során kifejezte elégedettségét a helyi rendőrség munkáját illetően. Rebić többek között azért is elégedett, mert szerinte „40 százalékkal csökkent a nemzeti alapú összetűzések száma”. Nos, ezt igyekeztek valakik megcáfolni.

A haladó önkormányzat mélyen hallgat, ami nem meglepő.

Ami viszont felháborító, hogy a helyi magyarság ún. „képviselői” (beleértve elsősorban a VMSZ-t) szintén nem nyilatkoztak, sőt a firka maradt úgy, ahogy van.

Munk Artur nem csak irodalmi tevékenységével szerzett nevet magának, a Carpathia nevű utasszállító hajó orvosaként számos emberéletet mentett meg, amikor 1912. április 15-ének hajnalán elsüllyedt a brit White Star Line hírhedt hajója, a Titanic.

Hasonló hírek