Szerbia 

Kétségessé válhat Ana Brnabić miniszterelnöksége?

Mint azt már közöltük, győzött a homoszexuális lobbi Szerbiában, az ország egykori, patriarchális jellege már egyértelműen a múlté. Ana Brnabić a balkáni ország új miniszterelnöke, aki valószínűleg többnyire „másságának” köszönheti új tisztségét, semikképpen sem eddigi teljesítményének, szaktudásának.

Boško Obradović, az Oltárajtó (Dveri) ellenzéki mozgalom elnöke mindemellett úgy véli, hogy Brnabić a nyugattal ápolt kapcsolatainak köszönheti új funkcióját. Obradović hangsúlyozta, hogy az eddigi önkormányzati és államigazgatási miniszter már hosszú ideje működik együtt külföldi (nyugati) cégekkel és civil szervezetekkel, így Vučićnak nem igazán volt más választási lehetősége, mint tiszteletben tartani ezek „utasításait” – véli a Srbin.info portál.

Éppen ezért nem tartja kizártnak, hogy Brnabić miniszterelnöksége tiszavirág életű lesz, amely rendkívüli parlamenti választásokkal érhet véget, akár már az ősszel. Habár Obradović nem vont párhuzamot az új miniszterelnök homoszexualitása és a nyugati világgal való jó viszonya között, az mégis fennáll, hiszen amint láthatjuk, Európában egyre népszerűbbek a „meleg” politikusok.

Dragan Marković „Palma”, az Egységes Szerbia elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy Brnabić „nem az ő miniszterelnöke”

– közölte a Blic napilap. A jagodinai politikus már korábban is jelezte, hogy pártja nem fogja megszavazni ezt a tisztséget egy olyan jelöltnek, aki „nem családos és nincsenek gyermekei”. Palma – aki egyébként Vučić „embere” – közismert arról, hogy küzd a fehér pestis ellen, a szerb elnök mai döntése pedig nem áll összhangban ezzel az elvvel. A párt hat képviselője biztosan a beismerten leszbikus politikus megválasztása ellen fog szavazni – tudta meg a Blic.

Ugyancsak ezen lap jelentése szerint a haladó képviselők egyharmada szintén nem támogatja Brnabićot, ami akár kétségessé is teheti megválasztását. A szerb médiumok túlnyomó része egyetért abban, hogy Vučić döntése felkavarta, sőt megosztotta a haladókat (is), ami afféle belső viszályhoz vezetett köreikben.

(Fotó: Kurir.rs)     

Hasonló hírek

  • Vipera01

    Mi a “fehér pestis”?