Világunk 

Leblokkolta a francia migránsellenes szervezet pénzét a PayPal

Meghiúsult egy francia szélsőjobboldali csoport akciója, amelynek során a Földközi-tengeren érkező menekülteket visszafuvarozták volna Észak-Afrikába. Számlájukat ugyanis blokkolta a PayPal.

Egyelőre dugába dőlt a Génération Identitaire (Generációs Azonosság) francia szélsőjobboldali csoport Földközi-tengeren érkező migránsok visszafordításáról kovácsolt terve, mivel bedugult az akció finanszírozási csatornája. A nacio-nalista Bloc Indentitaire mozgalom ifjúsági szervezete ugyanis azt találta ki, hogy Franciaország és Európa identitásának védelme jegyében hajót bérelnek, s igyekeznek megzavarni a különféle civil szervezetek mentőhajóit, amelyek már az észak-afrikai partoknál átveszik a menekülteket az embercsempészektől, és Európába juttatják őket. A módszer az lett volna, hogy segítségnyújtás ürügyén a Génération Identitaire is felvette volna a migránsokat, csak éppen visszaszállította volna őket Afrikába, írja a Magyar Idők.

A Védd meg Európát! elnevezésű akció finanszírozására a csoport úgynevezett crowdfundingot használt, azaz még májusban közadakozásra szólította fel az internettársadalom szimpatizáns részét. A szervezet PayPal-számláján össze is jött 65 ezer euró, ami örömmel töltötte el a szervezőket. Csakhogy  a csoport tervezett akciójára felfigyeltek, s meglehetős közfelháborodás tört ki, a PayPal akkora nyomás alá került, hogy leállította az adományok fogadását, sőt zárolta a Génération Identitaire számláját. A PayPal a következő tartalmú nyilatkozatot tette közzé: „Üzletpolitikánk értelmében meg kell akadályoznunk, hogy szolgáltatásainkat olyan szervezetek vegyék igénybe, amelyek gyűlöletet, erőszakot és faji intoleranciát hirdetnek.”

A Génération Identitaire közölte, hogy ugyan zárolták a számláját, de képes lesz visszaszerezni az adományok egy részét. A csoport azt is bejelentette, hogy nem tett le terve kivitelezéséről, s más weboldalon folytatja a pénzgyűjtést.

Hasonló hírek