Világunk 

A magyarok miatt nem ismerik el Koszovót

Minden EU-tag ismerje el Koszovót – az Európai Parlament a magyarok miatt Koszovóval szívózó uniós országokat is erra kéri, írja az index.

Az Európai Unió öt tagállama még nem ismerte el Koszovót független államként, pedig az segítené az országot az európai integrációban, és előnyös lenne a Szerbiával fenntartott kapcsolatok normalizálódásának szempontjából is. Többek között ezt mondta ki az Európai Parlament állásfoglalása szerdán.

Az öt tag között van Szlovákia és Románia, amelyek az ottani magyarok miatt nem képesek elismerni a nyugat-balkáni országot.

Az uniós képviselők a Nyugat-Balkánról elfogadott 2016-os jelentésében hangsúlyozták, hogy Szerbiának és Koszovónak többet kell tennie a két ország közötti viszony, a kétoldalú kapcsolatok javításáért. Előre mutat, hogy az EU és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodás tavaly hatályba lépett és az Európai Bizottság javaslatot tett a vízumkötelezettség eltörlésére, de ehhez még néhány fontos feltételnek teljesülnie kell. Aggódtak a politikai helyzet tartós és szélsőséges megosztottsága miatt, és elítélték, hogy 2016 első felében az ellenzék néhány tagja erőszakosan félbeszakította a koszovói parlament munkáját. Sajnálták, hogy a múlt évben Koszovó keveset tett a megfelelő és hatékony állam kiépítésére,

Szerbiánál üdvözölték – Belgrád és Pristina közeledése mellett –, hogy az uniós joghoz igazodnak az igazságszolgáltatás, az alapjogok, a szabadság és a biztonság területén, amelyek a csatlakozás szempontjából alapvető fontosságúak. Ugyanakkor sürgették, hogy a hatóságok hozzanak létre megfelelő intézményi kereteket az előcsatlakozási alapok hatékony felhasználására. Fokozatosan összhangba kell hozni Szerbia kül- és biztonságpolitikáját az EU-véal, beleértve az Oroszországgal kapcsolatos politikáját (magyarul például vegyék át az uniós szankciókat). A gyakorlatban is biztosítania kell az igazságszolgáltatás függetlenségét és alkotmánymódosítással garantálni kell a kulcsfontosságú intézmények függetlenségét, illetve az alapjogok érvényesülését.

Hasonló hírek

  • Tesztel Mira

    Sajnálattal látom, hogy maguk is odáig süllyedtek, mint sok más hírportál. Abból élnek, hogy félrevezető címet adván egy cikknek, várják a sok kattintást, a sok, a cím elolvasása után felháborodott, kíváncsi, szemének nem hívő ember kattintását, aztán a megnyitott tartalom pedig egészen mást takar! De ugye az már mindegy, a forgalmat megszerezték, mindegy milyen áron!

    Nos, hát gratulálok, sikeresen beleestem a csapdájukba, de nem hagynám szó nélkül az ostobaságukat, ha már itt vagyok. Szégyelljék magukat, hogy a saját népüket képesek ilyen mondattal -főként, hogy pár kattintásért cserébe eladni – megvádolni!

    A magyarok miatt nem ismerik el Koszovót??? Na lássuk csak…A magyarok akarnak már 1920 óta az anyaországuk határainak túloldalán (kisebbségként meg)élni? Talán kérjenek bocsánatot, amiért kellemetlenséget okoznak román/ szlovák szomszédainknak a puszta jelenlétünkkel? Mert a többségiek félnek, még 100 év elteltével is, hogy ami nem nekik járt az első naptól kezdve, azt egyszer elveszítik majd? – Akinek tiszta a lelkiismerete, AZ NEM FÉL!
    Hogy tisztázzuk: Koszovó egyetlen és örök problémája Szerbia és Oroszország lesz, nem a szerencsétlen magyar kisebbség itt-vagy ott! Ismétlem: Szégyelljék magukat!