Anyaország 

Holnaptól bezár a budapesti Planetárium, lehet hogy örökre

A kormány egyelőre nem ígért segítséget az évi 80 ezer látogatót fogadó intézmény felújításához.  Az 1977-ben átadott  épületben, amely 81 százalékban a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, 19 százalékban pedig az állam tulajdona, teljes felújításra, belső korszerűsítésre lenne szükség.

„A mai modern korban már kis hazánkban is és Európában szerte a digitális planetáriumok hódítanak. A digitális technológiákkal nagyon sok olyan dolgot meg lehet mutatni az égboltból, amit hagyományos műszerekkel nem. A mai magyar közoktatási rendszerben a csillagászat, a csillagászati ismeretek, a csillagászati földrajz oktatása minimális óraszámban folyik. Alsó tagozatban a környezetismeret témájába van beillesztve, felső tagozatban pedig a fizika tárgykörébe” – mondta Illés Tibor, a Partiscum Csillagászati Egyesület elnöke a Hír Tv-nek.

A Jobbik szerint a kormány a csillagokat is lelopja az égről. Szerintük stadionok helyett a Planetárium felújítására kellene költeni az adófizetők pénzét. „Ez a fél évszázados múltú intézmény, amely a természettudományos oktatás hátterét biztosította és a gyerekek csillagászattal kapcsolatos képzését, most kénytelen lesz bezárni a kapuit. Holott hárommilliárd forintból megmenthető lenne a nagy hírű intézmény, ez az összeg azonban, úgy tűnik, nem áll rendelkezésre” – jegyezte meg Kepli Lajos országgyűlési képviselő.

„Többszörös tulajdonlás. Ilyenkor a tulajdoni viszonyok rendezése az első feladat ahhoz, hogy kezelni lehessen az előállt állapotot” – fogalmazta meg Kovács Zoltán a kormány álláspontját.

Hasonló hírek