Anyaország 

Morvai: Magyarországnak addig kell vétóznia Szerbia uniós csatlakozását, amíg a délvidéki magyarok autonómiát nem kapnak

A Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatával kapcsolatos országjelentés határozott felszólítást tartalmaz a szerb állam számára az őshonos nemzeti közösségek (nemzeti kisebbségek) jogfosztottságának megszüntetésére. Azt, hogy e kötelező jellegű felszólításnak a szerb állam eleget tesz-e vagy nem – nem bízhatjuk rájuk! – írja Morvai Krisztina EP-képviselő.

Az EP-képviselő felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Unió Szerbiának szóló felszólításaival kapcsolatos jelentés 24. pontja világos feltételeket szab – enélkül nincs európai uniós csatlakozás. Azt azonban, hogy valóban teljesülnek-e ezek a követelések, Morvai szerint elsősorban a magyaroknak kell ellenőrizniük és folyamatosan monitorozniuk.

Morvai szerint fontos, hogy a délvidéki jogvédő szervezetek, civil szervezetek és elkötelezett állampolgárok, éppúgy mint anyaországi társaik és nem utolsósorban a magyar kormány valamint a délvidéki magyar pártok

mostantól folyamatosan érvényt szerezzenek a „szerb jelentésben” megfogalmazott EU-követeléseknek.

Morvai Krisztina háromszor szólalt fel az Európai Parlament júniusi plenáris ülésén Délvidék ügyében – a szerb illetőleg a koszovói csatlakozási vitában -, ezt a három felvételt láthatjuk az alábbi videón. (Jellemző módon az egyik esetben már az 59. másodpercben kikapcsolták Krisztina mikrofonját, miközben a többi képviselő 10-15 másodperccel is többet beszélhetett a kiszabott idejénél.)

Hasonló hírek

 • Könözsi Laci

  Alapszerződés aláírásához kell kötni Szerbia EU-támogatását Mo részéről, s meg kell várni annak teljesítését. Abba kell beletenni az autonómiát. Úgy mint a magyar-román és a magyar-szlovák alapszerződésben van. Csak nem szabad megelőlegezni a bizalmat, mint ezekben az esetekben. Íme az 1201-es amit bele kell tenni :

  „Azokban a körzetekben, ahol egy nemzeti kisebbséghez tartozó személyek
  többséget alkotnak, ezen személyeknek jogukban áll, hogy sajátos
  történelmi és területi helyzetüknek megfelelő és az állam nemzeti
  törvénykezésével összhangban álló helyi vagy autonóm közigazgatási
  szervekkel, vagy különleges státusszal rendelkezzenek.” Ez az idézet a
  magyar–szlovák alapszerződésbe foglalt 1201-es európai tanácsi ajánlás
  11. cikkelye. Mint látjuk, Szlovákia a területi autonómia megadását
  nemzetközi szerződésben vállalta. Ezért sokkal jobb helyzetben vagyunk,
  mint sok más európai nemzetiség. Ezért nincs más dolga a magyar
  (felvidéki) nemzetpolitikának, mint felrajzolni a célhoz vezető utat.
  Egyet azonban tudatosítani kell: nem megy majd némi feszültség nélkül!
  De aki nem bírja a feszültséget, annak nemcsak a villanyszerelői pálya
  nem javasolt, hanem a közéleti, politikusi sem!