Világunk 

Trump visszaállította a Kuba elleni blokádot

A kubai kormány szerint a hidegháborút idézik Donald Trump kijelentései. Az amerikai elnök pénteken közölte, hogy visszavonja Obama kubai nyitását, leállnak a repülőjáratok, visszahívják a diplomaták nagy részét, és a gazdasági együttműködést is felfüggesztik. Trump szerint addig nincs értelme a nyitásnak, amíg Kubában nem rendeznek demokratikus választásokat, a havannai vezetés szerint viszont még tart a kommunista forradalom, ezért erre nem hajlandók.

Donald Trump pénteken közölte, hogy leállítja a repülőjáratokat és a gazdasági beruházásokat, illetve diplomatákat hív vissza Kubából. „A kampányban megígértem, hogy felszólalok az elnyomás ellen. A hihetetlen elnyomás ellen, amelyben a kubai emberek élnek. Önök szavaztak, én pedig itt vagyok, hogy teljesítsem az ígéretemet. Isten segítségével Kuba ismét szabad hely lehet, nekünk pedig ezen a szabadságon kell dolgoznunk” – emelte ki az amerikai elnök.

A havannai kormány válasza szerint a kubai nép már így is elég szabad. A közleményt az állami tévé bemondója olvasta fel az esti híradóban: „A kubai kormány visszautasítja az amerikai intézkedéseket, amelyek csak a blokádot folytatják és a céljuk az országunk stabilitásának a megingatása. De a forradalmat ilyesmivel nem lehet megtörni, a hatalom a kubai népé marad” – szólt a közlemény, jelenti a HÍR TV.

Az emberi jogokra hivatkozó Trump döntését egyébként emberi jogi szervezetek is elítélték.

Hasonló hírek