Anyaország 

Leállhatnak a Tescók, ha nem lesz bérmegállapodás

Június 20-án tartják a következő bértárgyalást a Tesco áruházlánc vezetői és a szakszervezetek között, ezt követően nyilvánosságra kerül, pontosan mikor és milyen törvényes eszközökkel fejezik ki elégedetlenségüket a dolgozók az üzletlánc évek óta elhibázott bérpolitikája miatt.

Kedden kerül sor a következő bértárgyalásra a Tesco áruházláncnál, ahol a munkavállalói érdekképviseletek megpróbálják jelentősen feljebb tornázni a vállalat által a múlt héten bejelentett, dolgozónként bruttó négyezer forintos béremelés összegét. Amennyiben ez nem sikerül, még azon a napon bejelentjük, hogy a nyár során mikor és milyen helyszíneken várhatók a demonstrációs lépések – közölte  a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Bubenkó Csaba jelezte, a szakszervezeti összefogásból országos elégedetlenségi hullámmá dagadó ügyhöz az érintett dolgozók mellett vásárlók, önkéntes aktivisták is csatlakoztak, akik a kijelölt Tesco-áruházakban részt vesznek majd a szervezett demonstrációkban.

Közeledünk a demonstráció felé. Több ezer aláírás gyűlt már össze annak támogatására, hogy a szakszervezetek fellépjenek a kiskereskedelmi munkavállalók tisztességes bérezése érdekében – erősítette meg a Magyar Időknek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke. Buday Pálné elmondta, érdekképviseletként nincs más választásuk, mint a munkavállalók igényeinek képviselete, mely ez esetben a bérek versenyképessé tételét célozza.

A Tescóknál egyelőre munkalassítás következhet, ráadásul már július során, mivel az első, megemelt fizetéseket augusztustól kapják kézhez a munkavállalók, amikor végképp világossá válik számukra, a jövőben milyen megbecsültségre számíthatnak a nemzetközi üzletlánc alkalmazásában.

Hasonló hírek