Anyaország 

Több mint egymillió magyar tervezi elhagyni hazáját

Nagyságrendileg 1,2 millió fő tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – a fiatalok körében különösen magas, közel 40 százalékos ez az arány – derül ki a Publicus reprezentatív felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített a kivándorlás témájában.

A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre, és lényegében ugyanennyien vállalnak tartósan munkát külföldön. A kérdésben a válaszadók 71 százaléka érintett: nekik vándorolt ki, vagy vállal tartósan munkát közeli családtagja, ismerőse külföldön.

A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint az alacsony fizetések, a Fidesz kormány, valamint a rossz gazdasági helyzet a felelősek. Tízből hat megkérdezett tapasztalja, hogy munkaerőhiány van a környezetében.

A külföldön munkát vállalni szándékozók 55 százalékban az alacsony fizetéseket, 28 százalékban a bizonytalan jövőt, és 27 százalékban a hazai politika, közélet viszonyait jelölték meg okként.

Többen említették (6-13 százalék) még az állástalanságot, illetve a bizonytalanságot, és a kilátástalanságot, mint az esetleges külföldi munkavállalás okát. Viszont meglehetősen kevesek számára elsődleges ok a szakmai kihívás, a tapasztalatszerzés, a világlátás, vagy akár a nyelvtanulás – írja az Index.hu.

Hasonló hírek