Világunk 

A torrentezés végét jelenti az EU Bíróságának döntése?

Megszületett az Európai Unió Bíróságának ítélete a fájlmegosztó platformokkal kapcsolatban. A határozat a torrentoldalakra, illetve a torrentezőkre nézve kedvezőtlen.

Az Európai Unió Bírósága szerint a platformok a védett művek megosztásában megkerülhetetlen szerepet játszanak, például keresőmotoron kívül a művek jellegén, műfaján és népszerűségén alapuló kategóriákat kínálva. Ezzel az aktív és folyamatos közreműködéssel megvalósítják a védett művek nyilvánossághoz való közvetítését, írja a hvg.

A világ legnépszerűbb torrentoldala, a Pirate Bay ügyében hozott ítélet megnyitja a lehetőségét annak, hogy a fájlok egymás közötti cserélését lehetővé tevő oldalakat elérhetetlenné tegyék. A döntés jogalapot teremt arra, hogy az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatókkal szemben lépjenek fel a szerzői jogok tulajdonosai azt követelve, hogy korlátozzák az online fájlmegosztó platformok elérését. A fellépés alapja, hogy a platformok lehetővé teszik a szerzői jogokat sértő fájlmegosztást.

A nemzeti bíróságok feladata lesz a továbbiakban, hogy ezt az ítéletet szem előtt tartva döntsenek a tagállamokban felmerülő hasonló kérdésekben. Az első ilyen kereset már egy holland bíróság előtt fekszik, amely azonban az ítélet előtt kikérte az Európai Bíróság álláspontját. Ez született most meg, így a holland bíróságnak immár minden lehetősége megvan arra, hogy a Pirate Bay elérésének korlátozására kötelezze az internetszolgáltatókat.

Hasonló hírek