Kiemelt Szerbia 

Szerbia pert indít a NATO ellen

Az ún. Királyi Akadémia kezdeményezésére, Irinej pátriárka áldása mellett Szerbia egy nemzetközi jogi csoportot hozott létre, azzal a céllal, hogy pert indítson a NATO (vagyis külön-külön mindegyik tagállama) ellen, amely anyagi és nem anyagi kárt okozott a szerbiai polgároknak az 1999-ben történt bombázás során. A per tehát húsz NATO-tagországot ölelne fel.

A Szputnyik írása szerint a jogi csoportot az EU-s országok, Oroszország, Kína és India ismert ügyvédei alkotják. A csoportot Srđan Aleksić belgrádi ügyvéd vezeti.

A NATO 1999. március 24-én bombázta Szerbiát, az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül.

Az ügyvédek arra alapozzák a vádat, hogy a NATO katonai erőt vetett be egy szuverén ország ellen, amely nem jelentett veszélyt a szövetség tagállamaira.

A NATO mintegy 15 tonna szegényített uránt alkalmazott, amelynek bomlása 4,5 milliárd évig tart.

Aleksić szavai szerint a fentiek következtében Szerbiában 1999 óta kétségbeejtő mértékeben növekszik a daganatos betegségek száma. Évente az összlakosság 2,5 százaléka, vagyis mintegy 33 ezer ember betegszik meg.

Mint mondta, a szegényített uránon kívül ehhez a gyászos statisztikához az is hozzájárult, hogy a NATO szándékosan bombázott vegyipari létesítményeket, ami rendkívül nagy szennyezéshez vezetett. Ezért – a milliós kártérítésen kívül – a beperelt országoktól követelik majd az általuk lerombolt és megmérgezett terep alapos tísztítását, rendbehozását.

A vádirat elkészítésében részt vesz Danica Grujičić ismert szerb neuro-onkológus és Radomir Kovačević toxikológus.

Olaszország személyenként 200 ezer és egymillió euró közötti kártérítést fizetett azoknak a karabélyosoknak, akiket a bombázás idején a szegényített urán által leginkább szennyezett koszovói területekre küldött. Négyvenöt megbetegedett katonáról van szó, akik tehát megnyerték a hazájuk elleni pert.

A Szerbia által megbízott nemzetközi jogi csoport erre a példára is alapozza az optimizmusát.

Hasonló hírek