Délvidék 

“Ingyen kaptuk meg a lapot” – Interjú Basity Grétával, a Családi Kör új főszerkesztőjével 

Elkelt a Délvidék legolvasottabb hetilapja, a Családi Kör, amelynek eladási szándékát még májusban jelentette be Habram Mária alapító, eddigi tulajdonos–főszerkesztő.

Az új tulajdonos és kiadó a szabadkai székhelyű Pro Familia Kft. lesz, amelynek nevében Bajtai Kornél írta alá az átvételről szóló papírokat. A megújuló Családi Kör élére pedig Basity Gréta áll majd főszerkesztőként, vele készített interjút a VajdaságMa munkatársa, Rizsányi Attila, amelyben a tulajcsere körülményeiről, és a jövőbeli tervekről kérdezték az új főszerkesztőt.

A tulajdonoscserével kapcsolatban Basity elmondja, hogy a Pro Familia Kft a lap kiadási jogait vásárolta meg. “– Egy hosszú és bonyolult folyamat zárult le a szerződés aláírásával, ezután fogunk majd csak elkezdeni gondolkodni az arculat változásáról, arról, hogy ezután milyen legyen ez az újság. Amiben én nem szeretnék: maradjon meg ez a lap olyannak, amilyennek az olvasó megkedvelte, és amiért hűséget táplál iránta, amiért ezt a lapot választják az újságárusoknál. “

Az interjú egyik kényes pontja az anyagiak kérdése, illetve, hogy mennyire kerülhet politikai befolyás alá a korábban sokat hirdetett függetlensége a lapnak.  Hiszen az nyílt titok, hogy mind az eddigi tulajdonosi és szerkesztői gárda, és most az új csapat esetében még inkább erős az átfedés a Magyar Mozgalommal.

“Bizonyára meg fognak lepődni az olvasók, de talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy

mi ingyen kaptuk meg a lapot.

Bizonyos kötelezettségeket vállaltunk, de tulajdonképpen semmit sem fizettünk az újságért. Ezért nevezem ezt lehetőségnek, ami tulajdonképpen egy ajándék.” (…) “

Nem kell félni attól a szótól, hogy politika

, a Családi Körnek pedig meg kell maradnia olyan médiának, amely be meri mutatni a közéleti álláspontok Vajdaságban meglevő sokszínűségét.” – mondta el a kérdés kapcsán Basity.

Hogy kik irányítják majd a lapot és kik kerülnek döntő pozícióba a megújuló Családi Körnél, arról még nem beszélt a frissen kinevezett főszerkesztő: “Egyelőre nem tudok több névről beszámolni, hiszen most írtuk alá a szerződést, még nem kerestem fel azokat, akikkel együtt szeretnénk működni. Sok név van a kalapban.” Azonban az eddig leginkább online lapoknál dolgozó Basity számít a környezetéből olyan emberekre mint, például Vígi Zsoldos Zsaklina, aki eddig is a Családi Kör csapatában volt. Elmondta azt is, hogy a szerkesztők nagy részét tulajdonképpen azok az újságírók alkotják, akik korábban nagyobb költségvetési támogatásból fenntartott cégeknél írtak újságot, majd elvi kérdések miatt felmondtak vagy eltávolították őket a média világából, esetleg – mint mondjuk én magam is – sosem találták a helyüket a ma közszolgálatinak becézett piacon. Egy fiatal, de tapasztalt újságírókból verbuválódó csapat veszi át a Családi Kört.

A lap ezidáig Újvidék központú volt, viszont a szerkesztőség most átkerül Szabadkára. Az új főszerkesztő elmondása szerint ennek több oka is van: az újságírók többsége, a munkatársak itt élnek, maga a nyomda is itt van. Ezért jóval praktikusabb Szabadkán összeállítani, szerkeszteni a lapot. Kifejtette azt is, hogy drágulást nem terveznek, valamint, hogy az online felületet is mindenképpen szeretnék frissíteni.

” Bízunk abban, hogy semmilyen fennakadás nem lesz, és az olvasók jövő csütörtökön ugyanúgy meg tudják majd vásárolni a szeretett magazinjukat, mint eddig.”

– mondta el Basity Gréta.

Hasonló hírek