Egyéb 

Magyarkanizsa: A közpénz nem vész el, csak átalakul

Mik azok a javak? Javak alatt értünk minden olyan dolgot, amely emberi szükségletek kielégítésére szolgál, de a pénzt is szokás a javak közé sorolni.

Két hónappal ezelőtt, 2017. május 13.-án, mint községi képviselő több módosítási javaslatot is benyújtottam az önkormányzat felé.
Ezek egyike az volt, hogy magyar nyelven is kézbesítsék ki Magyarkanizsa község polgárainak a hivatalos határozatokat, végzéseket. Persze ezt is “A LEGNAGYOBB MAGYAR PÁRT” leszavazta!

Egy másik javaslat volt Magyarkanizsai község szerveiben a közbeszerzési eljárásról szóló SZABÁLYZAT módosítása.
A közbeszerzések átláthatósága és tisztasága érdekében az egyik legfontosabb pont a következő volt:

– A községi képviselőcsoportok is ajánlhatnak egy személyt a közbeszerzési eljárásban részt vevő bizottsági tagok közé.
– Továbbá, hogy a közbeszerzések tisztaságáért a polgármester és a kiválasztott bizottsági tagok is felelnek.(Más községek szabályzataiban ez is benne van, de nálunk véletlenül kihagyták!)

Egyszerűen szólva mindez mit jelent?
A közbeszerzésekhez, mint a medencefelújítás, utak karbantartása, vagy a szúnyogirtás, a polgármester kiválasztja néhány bizalmasát az elbíráló bizottságba, akik az ajánlatok között döntenek. Innentől kezdve már megkérdőjelezhető a döntés tisztasága és az átláthatatlan. Cégekre szabott feltételeket írnak ki. Nem gyűjtenek be szakmailag kielégítő referenciákkal és versenyképes árakkal rendelkező ajánlatokat.
Így a közbeszerzések értéke eléri a reálértékek 2,3-szorosát is.
Ezek a közpénzek viszont valahol osztódnak és lecsapódnak.

Amennyiben a községi képviselőcsoportok(ellenzék is) jelölhetnének tagokat az elbíráló bizottságokba, onnantól kezdve sokkal átláthatóbbak és tisztábbak lennének a közbeszerzések, és komoly mennyiségű közpénzek maradnának a költségvetésben.

…Akkor nem történt volna meg, hogy a 19.5 millió dináros hitelből felújított Strandi termálmedencét csak maszkírozzák, amíg a Palicsi termálmedencét 12 millió tartományi pénzből ellátták szűrőberendezéssel, az egész területet kicsempézték, és a medence körüli árnyékoló kerítést is megoldották.

… Akkor nem fizetnénk minden évben 5 millió dinárt szúnyogirtás címén a semmiért, miközben a tartomány is leszerződött egy másik céggel 30 millió dinár értékben a vajdaság területén történő szúnyogirtásra. Ez Magyarkanizsára vonatkoztatva, hektárokra lebontva 1.2 millió dinárt tesz ki.

Ez az átadott javaslat ki sem jutott a Képviselő-testületi ülésre, és a polgármester két hónapja válaszra sem méltatja, annak ellenére, hogy a törvényes válaszadási határidő két hét lett volna.

Köszönjük, de nem kérünk az ilyen községi irányításból és polgári képviseletből, még akkor sem, ha “A LEGNAGYOBB MAGYAR PÁRT” uralkodik éppen. Szerintünk a szavazópolgárok sem erre szavaztak!

UKROK – Községi Összefogás – polgárok csoportja
Tandari Zoltán – községi képviselő, frakcióvezető

Hasonló hírek