Anyaország 

Ötmilliós bírságot kaphat, aki nem irtja a parlagfüvet

A Földművelésügyi Minisztériumt tájékoztatása szerint tavaly belterületen közel 20 millió, külterületen pedig több mint 116 millió forintnyi bírságot szabtak ki a hatóságok parlagfű miatt. A razzia  az idei évben is elindult, érdemes mihamarabb gondoskodni a mentesítésről, mivel tavaly is akadtak milliós büntetések.

Már javában tart az idei parlagfű – szezon, amely nemcsak az allergiások életét nehezíti meg, hanem plusz kötelezettséget jelent az ingatlantulajdonosok számára is. Mint arra nemrég felhívtuk a figyelmet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az idei évben is júliustól szabhat ki bírságot a parlagfűvel fertőzött területek miatt. Aki esetleg nem tudná, a hatályos rendelet szerint: minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, az eljárás során növényvédelmi bírságot kell kiszabni. Ennek mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt. Nem árt tudni azonban, hogy belterületen, az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára, írja a Pénzcentrum.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is tervezik a parlagfüves területek légi felderítését, mellyel a tapasztalatok alapján, rendkívül hatékonyan, rövid idő alatt nagyobb kiterjedésű parlagfüves területek beazonosítására nyílik lehetőség. A tapasztalatok szerint a légi felderítés eredményeként javult a földhasználók jogkövető magatartása a parlagfű mentesítést illetően.

Hasonló hírek