Délvidék 

Kezdődik a palicsi filmfesztivál

Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című drámájával kezdődik szombaton az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja, amelyet július 15. és 21. között tartanak Palicson.

A 24. alkalommal megrendezett fesztiválon 11 kategóriában mintegy 80 filmet mutatnak be a rendezvény egy hete alatt. Enyedi Ildikó alkotása mellett 3 másik magyar produkciót is bemutatnak majd a seregszemlén. A versenyprogramban még egy magyar film szerepel: Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje vasárnap este lesz látható az 1200 férőhelyes, felújított palicsi szabadtéri színpadon.  Az aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó, Párhuzamok és ütközések címet viselő válogatásban Kristóf György Out című filmjét és Török Ferenc legújabb rendezését, az 1945 -öt is levetítik majd.

A versenyprogramban összesen 12 film szerepel, ezek indulnak a fesztivál három fő elismeréséért – a legjobb filmnek járó Arany torony – díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért. A versenyfilmek Szerbiából, Franciaországból, Oroszországból, Németországból, Lengyelországból, Olaszországból, Magyarországról, Romániából és Horvátországból érkeznek. Egyébként a filmfesztiválon az idén a horvát filmművészetet állítják a középpontba.

Az alkotásokról öttagú zsűri dönt. Emellett az idén is kiosztják az Underground szelleme nevű elismerést, amelyet a fiatal európai alkotóknak ítélnek oda, és ezúttal a filmes határokat feszegető francia rendező, Bertrand Mandico kapja. Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíjat Christopher Hampton angol forgatókönyvírónak és Slavko Štimac szerb színésznek ítélték oda.

A fesztivál megcsappant költségvetése nem teszi lehetővé a korábbi évekre jellemző nagyszabású rendezvényeket, például külföldi fellépők koncertjeit, vagy világhírű vendégek látogatását, de azért néhány tematikus kerekasztal beszélgetést megrendeznek.

Hasonló hírek