Világunk 

76 ezer baleset fél év alatt

A Szerbiai Belügyminisztérium az utóbbi időkben kiemelt figyelmet fordít a közlekedés rendjének a megóvására.

A balesetmentes közlekedés érdekében nemrégiben azt kérték a polgároktól, hogy egy zöld számon jelentsék, ha műszakilag kétséges autóbuszokkal találkoznak a közutakon, vagy a sofőrön fáradság vagy alkoholos befolyásoltság jeleit tapasztalják.

Mindezek mellett a törvényeket is szigorítják Szerbiában, így például a tervek szerint a jövőben elkobozhatják a járművét annak, akinek a szervezetében az alkoholszint eléri a 2 ezreléket.

A szigorítások hátterében a balesetek növekvő száma áll. A közutak veszélyességének a növekedése nem csak Szerbiára, de a régió több országára is jellemző. Ukrajnában is emelkedett a közúti balesetek száma, ami miatt egyre többen halnak meg az utakon

2017 első felében 76 622 közúti balesetet jegyzőkönyveztek. Ez napi átlagban 423 karambolt jelent, míg tavaly a napi átlagszám csak 397 volt – írja a Kárpáthír.

Emelkedést mutat azoknak az eseteknek az aránya is, amikor egyértelműen az utak állapota vezetett a balesethez, ám az első helyen az okok közt továbbra is a gyorshajtás áll.

Szerbia tavaly 128 halálos kimenetelű balesetet okoztak ittas vezetők a tavalyi évben Szerbiában, valamint 3200 olyan baleset történt, amelynek résztvevői könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket szenvedtek.

Hasonló hírek