Anyaország 

Golyóálló vitrinekbe kerül majd a Seuso-kincs

A Nagy-Britanniából most visszakerült hét műremekkel együtt állítják ki minden idők leghíresebb késő római ezüstkészletének ismert 14 darabját és a tárlóüstöt a Magyar Nemzeti Múzeumban. Mégpedig az előzetes értesülésünk szerint ott, ahol korábban a magyar királyi koronát őrizték. Addig az Országházban tekinthető meg a visszakerült kincs.

A minden tekintetben jelentős, nemzetközi szinten is fontos kiállítás előkészületeit erősíti meg, hogy nyolc nappal korábban, mint hogy az ezüstszerviz újabb darabjainak visszaszerzését közölte a kormányfő, a Magyar Nemzeti Múzeum nyílt eljárással ajánlati felhívást tett közzé egyedi vitrinek beszerzésére. Ebben a július 4-ei tenderben ráadásul azt is megnevezik, hogy a 16 speciális múzeumi üvegtárló a Seuso-kincs tárgyainak kiállításához szükséges. Az augusztus 4-ig határidős állami közbeszerzési felhívás a vitrinek számán kívül azt is tartalmazza, milyen feltételeknek kell megfelelniük. Ebből kiderül, hogy a különleges védelmi előírások szerint hét vitrinnek 12 mm-es white glass golyóálló üvegesnek és aktív klímásnak, míg kilencnek 4+4-es ragasztott biztonsági üvegesnek kell lenni, írja a hvg.

Az, hogy a pannóniai kincs visszakerült, természetesen öröm és nagy hír. Azonban ünneprontási szándék nélkül tény az is, hogy a sokéves tudományos és régészeti kutatás, rendőrségi nyomozás ellenére a mai napig vitás a Seuso-készletnek mint illegális kincsleletnek az eredete, a megtalálási helye – közvetlen bizonyíték helyett csak a közvetett bizonyítékok láncolata áll rendelkezésre. Ezért a Magyar Állam nem tudott jogi eljárással érvényt szerezni a kincs visszaszerzésére. Végül közpénzből került az ezüstkészlet 14 darabja a rézüsttel együtt Magyarországra.

Hasonló hírek