Kiemelt Szerbia 

Komoly közgazdászokból álló, eddigi legígéretesebb rezsimellenes mozgalom jött létre Szerbiában!

Az eddigi legkomolyabb(nak tűnő) ellenzéki mozgalom jött létre Szerbiában. Négy neves közgazdász alapította.

Egyikük Branko Dragaš, aki fiatalon több évet töltött a Wall Street-en, majd Moszkvában folytatta a pályafutását. A régi Jugoszlávia első magánvállalkozójaként tartják számon. Aktívan részt vett Ante Marković sikeres kormányának munkájában, a későbbiekben pedig Milošević megbuktatásában. Egy politikai pártnak sem volt a tagja.

Szavai szerint az általa keményen bírált Vučić megtiltotta a nemzeti frekvenciával rendelkező televíziók és a haladók esernyője alatt levő újságok főszerkesztőinek, hogy meghívják őt a műsoraikba.

Ezért csak a bátrabb helyi TV csatornák és internetes portálok révén tudja megosztani nézeteit.

A többi alapító: Slobodan Komazec, Dragan Petrović és Dragan Radović hasonló kaliberű közgazdászok, mint Dragaš. Mozgalmuk és programjuk a Szerbia Megmentéséért nevet viseli.

Felszólították az összes rezsimmel elégedetlen bel- és külföldi szakembert, aki kész önzetlenül küzdeni a változásokért, vegyen részt a programjuk kiegészítésében, csiszolásában és segítsen annak megvalósításában.

Dragaš elmondta, programjuk értelmében azonnal megszüntetnék a Szerbiában jelenleg működő neoliberális (magyarán: rabszolgatartó) gazdasági rendszert.

Egyfajta humánus kapitalizmusra törekszenek, amelyben külön hangsúly kerülne a szociálpolitikára. (Pl. elképzeléseik szerint az egészségügy és az oktatás mindenki számára teljesen ingyenes lenne.).

Dragaš meggyőződésének adott hangot, hogy még a padlón levő, minden mutató szerint Európa utolsó országában, Szerbiában is jelentős fejlődés valósítható meg. Ehhez először arra van szükség, hogy távozzon az ország erőforrásait szétlopó, felélő dilettáns, tolvaj vezető garnitúra.

Mint mondta, programjukat az év végéig részletesen bemutatják a polgároknak.

A mozgalom alapítói aláírták, hogy választási győzelem esetén semmilyen tisztséget sem fogadnának el, nem érdekli őket a hatalom, csak az ország társadalmi, morális és gazdasági megtisztulása és fellendülése.

Ami nem éppen szimpatikus: Dragašék bemutatkozásuk során egy szóval sem említették meg a nemzeti közösségeket. Kicsit úgy fest, mérsékelt nacionalistákról van szó.

Másrészt felmerül a kérdés: milyen hasznunk származik “az érdekeinket védő” VMSZ-ből vagy “a magyarokat hirtelen megszerető” haladókból?

A képen: Branko Dragaš

(Forrás: You Tube)     

Hasonló hírek