Világunk 

Törökország: a puccskísérlet után egy évvel

Az egy évvel ezelőtti sikertelen katonai puccsra emlékeznek Törökországban. Az ünneplő kormánypártiak százezrével vonultak utcára, az ellenzék csak a parlamentben merte bírálni a kormányt a történtekért. A török hadsereg tavaly ezen a napon próbálta megdönteni a kormányt.  Az ezt követő tisztogatásokban ezreket börtönöztek be, és 150 ezer embert bocsájtottak el állásából.

Játék bitófát építenek Erdogan török elnök hívei az isztambuli bíróság előtt. Azokat az ellenzékieket akasztanák fel, akik a tavalyi puccskísérletben részt vettek. A török kormány az ellenzékieket többnyire terroristáknak nevezi. Halálbüntetést szabna ki az egy évvel ezelőtti, sikertelen puccs fő vádlottjaira a török elnök. A tömeg előtt beszélő Recep Tayyip Erdogan azt mondta: ha a parlament elfogadja a halálbüntetés visszaállítását, azt alkalmazni is fogják, tudósít a HírTV.

„Ha a javaslatot megszavazza a parlament, és elém kerül, habozás nélkül fogom aláírni. 250 mártírt gyászolunk, a nemzetünk siratja őket, és siratjuk azt a 2193 embert is, akik megsérültek aznap. És nem fog érdekelni, hogy Hans vagy George mit mond” – utalt az államfő a török politikát gyakran kritizáló nyugati politikára.

A tavalyi puccs évfordulóján a BBC Hardtalk című műsora készített exkluzív interjút a török elnökkel. Recep Tayyip Erdogan hazugnak nevezte a sajtót, amiért azt terjesztik, hogy 150 bebörtönzött török újságíró van, mikor Erdogan szerint ők nem is újságírók, hanem terroristák. Azt pedig természetesnek nevezte, hogy az állam családok tízezreinek az életét lehetetleníti el azzal, hogy megakadályozzák, hogy a kirúgott közalkalmazottak munkához jussanak.

„Azt kérdezte ez a riporter, hogy aki elvesztette a munkáját, az miből fog élni ezután. Mit érdekel ez minket? Minek törődjünk velük? Keressenek munkát a privát szektorban. Ezek az emberek elárulták az államot, az a minimum, hogy az állam ne gondoskodjon róluk” – érvelt Erdogan.

Hasonló hírek