Anyaország 

Kíméletlen méhpusztulás csapott le Magyarországra

Rengeteg méh pusztult el az utóbbi időben az elszaporodott ázsiai méhatka terjesztette vírusok miatt. Emellett a szélsőséges és változékony időjárás sem tett jót az idei mézpiacnak. A hazai mézellátás azonban biztosított, de elképzelhető, hogy exportra az idén kevesebb jut.

A méhállomány negyede pusztult el az elmúlt hónapokban az elszaporodott ázsiai méhatka terjesztette vírusok miatt. Békés megyében az ősszel regisztrált 78 ezres méhállomány körülbelül 20 ezerrel csökkent az elmúlt hónapokban, és volt olyan gazda, aki a méhei 70 százalékát elveszítette. A 650 tagú Békés megyei egyesület tagjai mostanra nagyjából stabilizálták az állományt, de a fiatal egyedek idén már nem tudnak bekapcsolódni a termelésbe.

Egy termelő család 25-30 kilogramm mézet állít elő, most csak 12-15-öt produkáltak a betegség miatt- mondta Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke. Szerinte a méhészek a magyar fogyasztói igényeket – a fajtamézek közül a repcét kivéve – ki tudják elégíteni. Átlagosan a Magyarországon megtermelt méz 65-70 százalékát szokták exportálni, főként Német-, Olasz- és Franciaországba. Az átlagos magyar mézfogyasztás évente 70-80 dekagramm, írja az Agrárszektor.

Azok a méhészek, akiket nem érintett túl nagy mértékben a méhpusztulás, és őszre stabilizálni tudják a termelő méhállományt, gyenge pozitív szezont tudnak zárni. Ahol nagyfokú volt a pusztulás, ott nullszaldó körül zárhatnak a termelők – mondta az elnök.

 

Hasonló hírek