Világunk 

A világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre

A földkerekség egyik legnagyobb tengeri rezervátuma jön létre a csendes-óceáni Cook-szigetek körül, ahol 1,9 millió négyzetkilométer – három franciaországnyi – területet nyilvánítanak védetté. A szigetország parlamentje a napokban szavazta meg a Marae Moana tengeri természetvédelmi terület létrehozását.

 A védetté nyilvánítást elsőként több mint öt éve kezdeményező Kevin Iro természetvédő aktivista szerint a törvény elfogadásának napja “történelmi jelentőségű”, a rezervátum létrehozása segít megőrizni az óceánt a következő generációk számára, írja az Origo.

A Cook-szigeteken mindössze 10 ezer ember él, az országot alkotó 15 sziget együttes területe mindössze 236 négyzetkilométer. Az Új-Zéland és Hawaii között nagyjából félúton található szigetek sajátos elhelyezkedése ugyanakkor hatalmas felségterületet jelent az óceániai “miniállamnak”.

A természetvédelmi területté nyilvánítás nem jelenti azt, hogy teljesen betiltják a halászatot vagy a bányászatot az egész területen, hanem csak azt, hogy e tevékenységeket fenntartható módon kell folytatni. Mindazonáltal egy 320 ezer négyzetkilométeres zónában szigorúan tilos lesz minden halászat.

Henry Puna, a szigetország miniszterelnöke szerint a rezervátum működtetése mintaként szolgál majd az egész világnak arra, miként bánjanak az óceánokkal. A kormányfő azt mondta, hogy a világ legtisztább turisztikai célpontjává akarják változtatni kicsiny országukat.

Hasonló hírek