Kiemelt Szerbia 

Vučić szervezte meg az USA nagykövetségén történt gyújtogatást?

Saša Janković, a legutóbbi szerbiai elnökválasztások egyik komoly jelöltje, a Szabad Polgárok Mozgalom elnöke követeli, hogy vizsgálják ki Saša Mirković állításait, aki szerint Szerbia jelenlegi államfőjének komoly szerepe volt abban a gyújtogatásban, amelyre 2008-ban került sor az USA belgrádi nagykövetségén, a „Koszovó Szerbia része” elnevezésű tüntetés során.

A fentebb említett Saša Mirković korábban Aleksandar Vučić közeli munkatársa volt. Most azt állítja, hogy a 9 évvel ezelőtti incidens egyik szervezője maga a jelenlegi szerb elnök. Janković kihangsúlyozta, hogy – amennyiben igazak az állítások – a rezsim vezetője óriási kárt okozott az országnak, illetve a polgároknak. Hozzátette, az ügyészségnek kötelessége lenne kivizsgálni Mirković most felhozott vádjait. Az USA egyébként azóta is ragaszkodik az ügy felgöngyölítéséhez.

Az persze nem kizárt, hogy a színfalak mögött már kiegyeztek Vučićtyal, aki ennek köszönhetően (is) megmaradhatott pozícióján.   

Emlékeztetőül: a „Koszovó Szerbia része” nevű mítingre 2008 február 21-én került sor, amikor a déli tartomány kikiáltotta függetlenségét. A mintegy 200 ezer résztvevővel lezajlott tiltakozás csendes tüntetés helyett zavargásokba torkollt, ekkor gyújtották fel az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének épületét is.

Hasonló hírek