Kiemelt Szerbia 

Az “európai csetnik” szerint be kell látni, Koszovó “elúszott”! Vajon hol kötnek majd ki az ottani szerbek?

A kilencvenes évek elején kemény szerb nacionalista, a Ravna Gora-i csetnikmozgalom vezetője (és Šešelj esküvői komája) volt, aztán átváltozott a demokratikus ellenzék illusztris alakjává, mára pedig Vučić epizódszereplőjének szintjére züllött. Ezek lennének egy mondatba sűrítve Vuk Drašković, a Szerb Megújhódási Mozgalom elnöke politikai pályafutásának állomásai.

A mikropárttá zsugorodott SZMM-re Vučićnak azért lehetett szüksége, mert Drašković az ilyen siralmas epilógus ellenére még mindig amolyan értelmiséginek, ismert szerb írónak számít. Ráadásul nyilatkozataival segít neki minél fájdalommentesebben “levakarni magáról a nyűgös koszovói kérdést”.

Drašković minap emlékeztetett arra a tényre, hogy a koszovói lakosság mintegy 90 százalékát albánok és immár csak 6 százalékát szerbek képezik. Mint mondta, Szerbia Koszovó feletti szuverenitása csak az alkotmány bevezetőjében szerepel.

Az “európai csetnik” szerint ebben a helyzetben célszerű lenne visszanyúlni a 2007-ből származó Ahtisaari-tervhez, amelynek értelmében Koszovó jogilag is elnyerné a függetlenségét, de nem egyesülhetne Albániával, sem bármelyik más állammal. Továbbá a szerb nyelv (és a cirill írásmód) egyenrangú lenne az albánnal, valamint a Koszovó területén levő szerb kolostorok és templomok a szerb pravoszláv egyház tulajdonában maradnának. Emellett a koszovói szerbek kettős (koszovói-szerb) állampolgárok lehetnének, valamint tíz szavatolt mandátummal rendelkeznének a koszovói parlamentben.

Koszovó 2007-ben elfogadta ezt a tervet, Szerbia pedig nem kis undorral elvetette. Drašković szerint most menteni kellene a menthetőt.

Más kérdés, hogy az azóta igencsak kedvező pozícióba kerülő koszovói albánoknak mennyire áll érdekükben tiszteletben tartani az Ahtisaari-tervet vagy a brüsszeli megállapodást.

Ami a délvidéki magyarság számára külön drámát jelenthet: a koszovói szerbek esetleges távozása Rigómezőről. Ha ez bekövetkezik, vajon hol kötnek ki? Netán Délvidéken, amelynek a nemzetiségi összetétele a horvát és a boszniai menekültek letelepedése következtében már drasztikusan felborult?

Nem vettük észre, hogy a VMSZ-t különösebben izgatná a koszovói szerbek esetleges érkezésének lehetősége, hogy valamilyen “önvédelmi mechanizmus” kidolgozására törekedne…

A délvidéki magyarságnak ezúttal is van oka az aggodalomra.

(Alapinformáció: vesti-online.com)  

A képen: Vuk Drašković fiatalon   

Hasonló hírek