Anyaország 

A kormány meghatározta mit árulhatnak az iskolai büfék

Levelet kaptak az iskolaigazgatók az Emberi Erőforrások Minisztériumától egy listával, hogy mit szabad, és mit tilos szeptembertől árulni az iskolák büféiben – erről tájékoztatta az MTI-t Rétvári Bence államtitkár.

A levélben Rétvári szerint azt is megírták az iskoláknak, hogy milyen jogi következménnyel jár, ha egészségtelen termékeket árusítanak. Hogy pontosan mi szerepel a kormány tiltólistáján, azt sajnos az MTI-vel nem közölte a minisztérium. De már előbb bemutattak egy egészséges ételekből összeállított kosarat, benne például gyümölcssalátával, magas hústartalmú felvágottakkal, különböző magvakkal és egészséges ivólevekkel.

„Senki nem szeretné sem Magyarországon, sem máshol, ha a gyermeke ahhoz szokna hozzá, hogy a reggelije egy energiaital, a tízóraija pedig chips“ – mondta Rétvári Bence a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy Magyarországon a felnőttek mintegy 30 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Mindez már gyermekkorban jelentkezik, hiszen minden ötödik kisfiú és negyedik kislány már hétévesen túlsúllyal küzd.

A kormánynak fontos, hogy megóvja az emberek egészségét, ennek érdekében az elmúlt években már számtalan döntést hoztak. Ilyen volt a dohányzás betiltása zárt helyeken, a chipsadó és a mindennapos testnevelés bevezetése, a közétkeztetés reformja, valamint a chipsadó hatálya alá eső termékek kitiltása az iskolai büfékből, étel- és italautomatákból – hangsúlyozta az államtitkár.

Hasonló hírek