Délvidék 

Szabadka: hulladékkő kerül a márványlapok helyére a központban?

A délvidéki város központjának egyik ismert színfoltját, a Szabadság-téren lévő, napórának is nevezett, a jellemzően kör formájú területet is sikerült tönkretennie a helyi haladó önkormányzatnak.

Már jó ideje tartanak a „karbantartó” munkálatok ezen a helyszínen, ahol a sok éve megszokott márványlapokat most apró gránitkockák váltják majd fel. A beavatkozás szükségességét a régi lapok sérülésével magyarázzák.

Ezek pótlása „természetesen” nem volt lehetséges (hogy miért, arra nincs magyarázat), ezért azokat fel kellett szedni, így a jövőben elhagyatott külvárosra emlékeztető hulladékkövek fogják díszíteni a délvidéki város szigorú központját, amelyek eredetére a polgárok sohasem fognak választ kapni. Mint ahogy arra sem, hogy a „kemény munkával” felszedett, és nem olcsó márványlapok melyik haladó (vagy éppen VMSZ-es) kiskirály otthonát ékesítik majd.

Az egyik helyi, szerb nyelvű portál összehasonlításként Szegedet, Budapestet, illetve Bécset említi példaként, ahol hasonló módon sikerült megőrizni az egyes városrészek múltjának emlékeit. Miközben elfeledkezik arról, hogy a szabadkai „projektum” nem a múltat igyekszik visszaidézni, sokkal inkább a jelen sanyarúságának, illetve az aktuális politikai hatalom gátlástalanságának állít méltatlan emléket.

(Fotó: gradsubotica.co.rs)

Hasonló hírek

  • Mihàly Agòcs

    Ha nem csinálnak semmit, nem jó…ha valamit tesznek úgy sem jó!!! Úgy lesz ez majd egyszer a szökőkúttal is ha egyszer netán meglesz…..