Délvidék 

Dužijanca a hétvégén Szabadkán

A szabadkaiak egyik közkedvelt rendezvénye a Dužijanca, ahol csodálatos népviseletek, kidíszített fiákerek és gazdag kulturális, zenei program várja az érdeklődőket. A hétvégén 107. alkalommal megrendezésre kerülő aratóünnepség a korábbi évekhez hasonlóan idén is gazdag programmal várja az érdeklődőket.

„A Dužijanca köszönet Istennek és elismerés az embernek. Istennek köszönetünket és hálánkat fejezzük ki a vasárnapi ünnepi szentmisén, a Szent Teréz-székesegyházban, a misét Vjekoslav Puzjak bjelovari-križevói püspök Pénzes János megyéspüspökünkkel közösen szolgáltatja. Amikor hálát adunk az embernek, akkor tulajdonképpen elismeréssel adózunk elődeinknek, akik keményen dolgoztak a földeken, akiktől több mindent kapott hagyatékul a város és lakói” – mondta dr. Andrija Anišić a Dužijanca Bunyevác Horvátok Egyesületének elnöke.

Pénteken Stipan Beretić bemutatja az ifjú párt és kísérőiket a közönségnek. A tamburaesten való részvételre nagyszámú zenekar jelentkezett. Szombaton este hattól vecsernye lesz a székesegyházban, majd 19 órától a városháza előtti parkban búzakoszorút helyeznek el Blaško Rajić mellszobrára, este nyolctól az aratók közgyűlésére kerül sor, az estet a Dužijanca zenekarok szemléje zárja, írja a Magyar Szó.

Vasárnap a Szent Rókus templomban megáldják és kikísérik az ifjú párt, majd 9 órakor indul az ünnepi körmenet a székesegyházhoz, ahol tíz órakor ünnepi szentmisét szolgáltatnak, délben pedig a körmenet a város főterére indul, ahol Bogdan Laban polgármester átveszi az új kenyeret. Az idei aratóünnepség is kólóval zárul, amelyre este nyolckor a város főterén kerül sor.

Hasonló hírek