Szerbia 

Lesújtó adatok a „haladó” Szerbiában élő fiatalok helyzetéről

A szerbiai fiatalok még mindig a szüleikkek élnek, nem dolgoznak, csalódottak, de még abban sem reménykednek, hogy az EU-csatlakozás bármit is tudna változtatni a helyzetükön – derül ki abból a kutatásból, amelyet a Szerbiai Fiatalok Ernyőszervezete (KOMS) a szerbiai fiatalok társadalmi helyzetével kapcsolatban végzett.

Bojan Stojanović, a KOMS illetékese azt mondta, hogy a válaszadók 42 százaléka támogatja Szerbia EU-csatlakozását, míg 28 százalékuk negatívan reagált az ötletre.

Ugyanakkor a szerbiai fiatalok 39 százaléka úgy véli, Szerbiának erős vezetőre van szüksége, míg 32 százalékuk nem tekinti a demokráciát legjobb kormányzási formának.

A fiataloknak csupán  25 százaléka reménykedik abban, hogy az uniós csatlakozás jobbulást fog hozni, annak ellenére, hogy a fiataloknak több mint a fele munkanélküli és többségük még mindig a szülőkkel él.

A fiatalok 12,4 százalékának bére 30 ezer dinárig terjed, 6,5 százalékuknak 50 ezertől 80 ezerig.  Több mint 80 ezer dinárt mindössze a fiatalok 3,6 százaléka keres.

„A kutatást májustól júliusig végeztük azzal a céllal, hogy egy objektív képet kapjunk a fiatalok helyzetéről, igényeiről, problémáiról”

– mondta Stojanović.

Hasonló hírek