Anyaország 

Szerb migránscsempész felett ítélkeztek Magyarországon

A Bajai Járási Ügyészség csütörtökön minősített embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy 22 éves szerb férfit, aki 2017. július 12-én Dávod közeléből hat migránst csempészett Ausztriába. További 12 személyt is Ausztriába akart szállítani, azonban a rendőrök az indulás előtt elfogták.

A fiatal férfit 2017 júliusában szerbiai lakóhelyén egy ismeretlen pakisztáni férfi vette rá arra, hogy fejenként 100 euróért Magyarországról gépkocsival szállítson Ausztriába olyan migránsokat, akik a szerb-magyar államhatárt illegálisan lépték át – írja a Hirado.hu.

A vádlott vállalta a feladatot, és 2017. július 10-én gépkocsit is bérelt. Az autóval 2017. július 11-én Magyarországra utazott, és a megbízója utasításának megfelelően Dávod közelében, az 51-es főútra hajtott. 2017. július 12-én a kora hajnali órákban felvett az autóba hat migránst, akiket a beígért pénzjuttatás reményében Ausztriába szállított.

Ezt követően visszahajtott az 51-es főúton oda, ahol a migránsokat felvette, és a rá várakozó további 12 pakisztáni migráns közül nyolcat felvett a gépkocsijába, azért hogy őket is Ausztriába fuvarozza. A Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség járőrei azonban az autót még indulás előtt ellenőrzés alá vonták, a vádlottat, valamint a szállításra várakozó 12 személyt a helyszínen elfogták és előállították.

A bíróság a szerb embercsempészt előzetes letartóztatásba helyezte, a járási ügyészség pedig bíróság elé állította vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt.

A Bajai Járásbíróság a 2017. augusztus 10-én tartott tárgyaláson a Magyarországon büntetlen, a bűncselekményt beismerő embercsempész férfit – az ügyészség indítványával egyetértve – bűnösnek mondta ki minősített embercsempészés bűntettében, és ezért 1 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte és 2 évre kiutasította az országból. Az ítélet nem jogerős.

(A fotó illusztráció, forrás: MTI)

Hasonló hírek