Délvidék Kiemelt 

Hazudott a VMSZ? – Nem lehetnek tűzoltók a kettős állampolgárságú magyarok 

A szerbiai Belügyminisztérium pályázatot írt ki, összesen 100 tűzoltói munkahely betöltésére. Azonban a pályázati feltételek között  negyedik pontként az szerepel, hogy a jelentkező nem lehet kettős állampolgár.

A Délvidéken jelenleg mintegy 200 ezres magyar közösség él és valamivel több mint 100 ezer szerbiai polgár szerezte meg, csak az utóbbi években a magyar állampolgárságot, őket most teljes egészében kizárják a jelentkezésből.

Délvidéket is érinti a pályázat, olyan többségében magyarlakta településekről várnak jelentkezőket, mint amilyen Zenta, Ada, Bácskossuthfalva, Kishegyes vagy épp Magyarkanizsa. Ezen településeken a kettős állampolgárok száma is jelentős arányú, így a magyar lakosságra nézve kiemelten diszkriminatív a jelentkezési felhívás.

 

Nem ezt ígérték

Pásztor Bálint a VMSZ frakcióvezetője áttörésnek és a magyar politikum 25 éves célkitűzésének megvalósulásának nevezte, amikor a kormány – melynek ők is a részei – elfogadta a VMSZ, részarányos foglalkoztatásra vonatkozó módosítási indítványát.

Ez egyébként szerepelt a VMSZ és a haladók koalíciós szerződésében is, annak 5. pontja foglalkozik a részarányos foglalkoztatással.

Pásztor Bálint még tavaly januárban is arról beszélt a rendőrségről, közrendről, a közterületen való gyülekezésről szóló törvény vitája után, hogy a kettős állampolgárság nem lehet akadály a jövőben.

Ezek után a kettős állampolgárok egyszerűbben, könnyebben válhatnak rendőrré, mint az elmúlt időszakban. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy 2011 előtt kettős állampolgárok nem állhattak a rendőrség alkalmazásában. 2011-ben a VMSZ-nek sikerült elérnie, hogy ezt az általános kitételt a törvényből töröljék, de ezt úgy értelmezték, hogy a kettős állampolgárok foglalkoztatása kivételt jelentett. Most pedig az új törvényben elfogadott módosítási indítványnak köszönhetően a belügyminisztérium nagyon pontosan meghatározza majd, melyek azok a munkahelyek, amelyeket kettős állampolgárok nem tölthetnek be. A rendőrök esetében nem lesz a jövőben feltétel. Vagyis ez az akadály is elhárul azok a nemzeti kisebbségek esetében, akiknek az elmúlt időben választaniuk kellett a kettős állampolgárság vagy a belügyminisztériumban betöltendő munkahely között – mondta Pásztor Bálint.

Szerbiában a tűzoltóság még valamikor a kilencvenes években a belügyminisztérium hatáskörébe került. A DélHír több olyan visszajelzést kapott az olvasóitól, hogy a rendőrség kötelékébe jelentkező akár magyar vagy épp horvát kettős állampolgárok közül is több jelentkezést visszautasítottak az akadémiáról.

Hazudnak vagy őket is átverték?

Az elmúlt évek kampányainak visszatérő eleme volt az a sikerpropaganda, amely óriási eredményként hirdette, hogy a délvidéki kettős állampolgársággal is rendelkező magyarok is bátran jelentkezhetnek a Belügyminisztérium kötelékei alá. Így például a legutóbbi szerbiai parlamenti választások után Pásztor István személyesen ment el Orbán Viktornak beszámolni a sikerekről, külön kiemelte a részarányos foglalkoztatás megvalósulását. Ezen vélt eredmények miatt a magyar kormány is folytatta Szerbiával a kiemelten baráti kapcsolatának építését.

Csakhogy, mint az ismét kiderült, ez egyszerűen nem volt igaz. A belügyminisztérium továbbra is tiltja a magyarok kettős állampolgárságát és arra kizáró okként tekint.  

Azt nem tudni, hogy a Vajdasági Magyarok Szövetsége szándékosan hazudott-e a szavazóinak, vagy pedig csak a koalíciós partnerei csúnyán átvágták őket a palánkon. Amennyiben ez utóbbi az igaz, akkor kérdés, hogy vajon mit fognak tenni ezután, egyáltalán mernek-e lépéseket foganatosítani? Mint ahogy az is kérdéses, hogy az anyaországi Külügyminisztérium kíván-e reagálni vagy lépéseket tenni, miután Szerbia közel százezer állampolgárát diszkriminálják a magyarsága és a magyar állampolgársága miatt, vajon kiáll-e értünk és a jogainkért a magyar külügy?

Miért támogat Magyarország egy ilyen kormányt? 

Beszámolónk nyomán megszólalt Szávay István, a legnagyobb ellenzéki párt képviselője is. A jobbikos politikus szerint a tiltás kapcsán felmerül a kérdés, hogy mire gondolhatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor azt mondta, “a vajdasági magyarok számára biztosított jogok és lehetőségek igazán elérik az európai standardokat”.

Ez lenne az európai standard? A magyarok kirekesztése az állami munkahelyekről? – teszi fel a kérdést Szávay, aki emlékeztet arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is Aleksandar Vučić jelenlegi államelnök mellett kampányolt. Sajnos újfent azt látjuk bebizonyosodni, hogy a magyar kormányt a kisebbségi jogok megsértései hidegen hagyják, őket csak az érdekli, hogy a(z önmagában egyébként támogatandó) gazdaságfejlesztési programmal Délvidékre juttatott milliárdok garantálják azt, hogy jövőre kellő számú szavazat érkezzen a Fidesz-KDNP-re – írja a képviselő a legnagyobb közösségi portálon közzétett bejegyzésében.

Hasonló hírek

 • Pikibacsi

  Ez egy összetett kérdés , amire nem ojan egyszerű válasz adni ! Vannak ojan magyar lakta települések ahol nagyon gyengén vagy talán egyáltalán nem beszélik a szerb nyelvet ! Kérni fogják a magyar nyelvű iskolákat ! ( Már vannak is ) ! És ha befejezik az iskolát , elhejezkednek mint rendőrök és ketten kimennek az utcára ,az egyik szerb de nem tud magyarul , a másik magyar de nem tud szerbül akkor tolmács is kell hogy menyen velük? Vagy két tüzoltó, mire megbeszélik tolmácson keresztül hogyan is oltsák a tüzet , akkorra már a tüz is kialudt ! Azt is meg kellene vizsgálni akinek van kettős álampolgársága akar-e tüzoltó, rendőr stb. lenni ? Vagy ki akar menni külföldre?
  Itt tanult de külföldön szeretné kamatoztatni az itt megszerzett tudását !

  • Mihàly Agòcs

   Szerintem ez nem éppen így van, mert a Magyar lakta délvidéken ma már nem hiszem hogy van olyan Magyar ajkú (kettős) állampolgár aki ne beszélné a Szerb nyelvet olyannyira hogy megértse, megértesse magát a Szerb kollégáival. kivéve esetleg a 70-80 éveseket akik biztosan nem is pályáznának ilyen munkahelyekre! Az egész csakis arról szól hogy a kettős állampolgárok nemzeti alapon DISZKRIMINÁLTAK!!!! És ez azt is jelenti, hogy a “haladó” Szerbiában ott és akkor rúgnak valagom bennünket amikor csak akarnak!

  • Gyula Kelemen

   Magyar lakta területen , legyen magyar a rendőr, tűzoltó , tanár , hivatalnok , te meg egy hazaáruló vagy !

 • Ribár József

  Sajnos a politikusok nem veszik észre(nem akarják),hogy már a háborús időszakban a más ajkú emberek nem voltak megbizhatoak csakis a menekűltek úgy diplomával,vagy anélkűl letek elhejezve:rendőrség,tűzoltóság stb.Ezt azért tudom mert ott dolgoztam (tűzoltó).Topolyán is volt vezető hiány és volt 4 vagy 5 olyan tűzvédelmi főiskolával rendelkező fiatal topolyai lakos akik nem jőhetek számitásba mert magyarok!!!Inkább megfelelt egy Boszniából jőtt ki tudja milyen iskolai végzetséggel.Csak később 1 nap alat meglett a főiskolájuk,hogy birjanak vezetői állásban maradni!!És ez igy volt máshól is csak a Milosevicsi rendszerben nem volt szabad eről beszélni!!Voltak olyan fanatikus kolégák akik még a vegyjelet is csirilbetűkel irta!Hát ez van,sajnos!!!!Meg lesz is,csak medig?????

 • Alcatraz

  Ha ez bekerül (márpedig be fog) az Európai Parlamentbe,akkor nem lesz EU csatlakozás.
  Johannes Hahn úr aki a szerb csatlakozási folyamatért is felelős,napvilágra fogja hozni az ügyet.