Délvidék 

Könyvajánló: A szlavóniai magyarok a két világháború között

A kelet-szlavóniai magyarok a két világháború között – ez a címe annak a könyvnek, amely a Zrínyi Magyar Kultúrkör és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) kiadásában jelent meg.

A horvát-magyar kétnyelvű könyv egy történelmi forrásdokumentumon alapszik, melyre dr. Nyári Denisz, az eszéki egyetem docense doktori disszertációjához való kutatómunkája során bukkant a budapesti Országos Széchényi Könyvtár kézirattárában.

Az általa gyűjtött anyagot az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör és a HMDK adta ki, a nyomdai munkát az eszéki Studio HS Internet d. o. o. végezte. A forráskötet publikálása az Országos Széchényi Könyvtár hozzájárulásával történt.

– A szlavóniai magyarság történetéről szóló irodalom hiányos, ezért minden, ezzel a témával foglalkozó anyag megjelentetése nagy jelentőségű. A horvát és magyar történetírás nem mindig egyezik, a most megjelent kétnyelvű kiadás pedig lehetővé teszi, hogy a magyar és horvát kutatók is hiteles képet kapjanak a kelet-szlavóniai magyarság két világháború közötti helyzetéről – nyilatkozta lapunknak Jukić Zita, a Zrínyi Magyar Kultúrkör elnöke, a könyv szerkesztője.

A kiadvány nem csak a szlavóniai magyarokról nyújt új ismereteket, de esélyt teremt a horvát és magyar történetírás közötti párbeszéd és együttműködés kialakítására is.

Hasonló hírek