Szerbia 

Nagy az érdeklődés a Galenika iránt

Miután az állam „megtisztította az adósságoktól” a szerb gyógyszergyárat, hirtelen többen jelezték hogy érdekeltek a Galenika privatizációjában. A Szerb Gazdasági Minisztérium várhatóan szeptember elején  írja ki a nyilvános pályázatot.

Az érdekeltek között a legnagyobb esélyes a brit-orosz  Petrovax Frontier Farma nevű konzorcium, nekik már volt előbb is ajánlatuk, de akkor nem egyeztek ki a bankkal. Komoly résztvevőnek számít még a svájci Amikus cég, amely főleg a balkáni régióban ténykedik a gyógyszerpiacon. Jelen van még az EMS néven működő brazil vállalat. A háttérből az egészet figyeli a Hemofarm is, amely a német Stada részeként a legnagyobb hazai játékos a piacon.

Az új vevőt várva a Galenikában elkezdték a munkások önkéntes alapú kinyilatkoztatását az esetleges végkielégítéssel való távozásukról. „ A kérdőívek kitöltése senkit nem kötelez a későbbiekben semmire. Szeretnénk tudni milyen a dolgozók hozzáállása a szociális programhoz, ha az egyszer hivatalos ajánlattá válik. A minisztériumtól úgy értesültünk 400 euró lesz minden munkaév után a végkielégítés, amelynek felét a kormány, felét pedig az új tulajdonos biztosítja.”- mondta Nedeljko Pantić igazgató a Novostinak.

A minisztériumban a befektetőkkel tárgyalnak az optimális munkaerő számról. A szakértők szerint ez a szám 700 – 900 között mozog, míg jelenleg a Galenikának 1400 alkalmazottja van. „Folynak a tárgyalások a munkások számáról, akárhogy is alakul, nekünk semmi kétségünk afelől, hogy a Galenika egy sikeres vállalat lesz, mivel nekünk van tradíciónk és ismert termékeink.“- jelentette ki Zoran Pantelić a „Nezavisnost“ szakszervezet elnöke.

Hasonló hírek