Délvidék 

Szerbiai paradoxon: Autópályán tovább tart eljutni a célunkig

A napokban egyre többször olvashatunk a sajtóban, de a közösségi oldalakon is a Szabadka és Belgrád közötti autópályaszakasz fizetőkapuinál (különösen Szőregnél) kialakuló hatalmas torlódásokról.

Kiderült, hogy az autópálya, mint a közlekedés gyorsaságát és hatékonyságát elősegítő közlekedési eszköz Szerbiának ezen a szakaszán teljesen értelmét vesztette, használhatatlan. Esetenként akár 4-5 kilométeres torlódásról, illetve több, mint három órás várakozásról is beszámolnak az utazók.

A fennakadáshoz természetesen nagymértékben hozzájárulnak az oda-vissza özönlő vendégmunkások, akik közül sok török állampolgár most igyekszik haza. Habár az autó-motoros szövetség állítása szerint a fizetőkapuknál teljes kapacitással dolgoznak, ez szemmel láthatóan mégsem bizonyul elegendőnek.

Szerbia kormánya sok haszontalan újítást igyekszik bevezetni az autópályákon, ilyen például a sebességkorlátozás korrigálása, vagy az ún. átlagsebesség mérése, illetve az annak alapján történő büntetések kiszabása.

Az még nem jutott az illetékesek eszébe, hogy például az (Európában is használatos) e-matricás megoldást alkalmazza, elejét véve ezzel az utazóknak okozott kellemetlenségeknek. De akkor hogy mérnének átlagsebességet?

Hasonló hírek