Szerbia 

Szobrot állítanak egy csetnik tömeggyilkosnak a megbékélés jegyében

Goran Kiković a montenegrói Berane község eminenciája úgy döntött, hogy szobrot emeltetne egy háborús bűnös, német és olasz kollaboráns csetnik vajda, Pavle Đurišić tiszteletére. Tervei szerint rögtön kettőt. Biztos, ami biztos alapon. Az egyiket Gornje Zaostroban a másikat Beraneban. Próbálkoztak ezzel 2003-ban, de akkor a montenegrói hatóságok lebontották az emlékhelyet. Most következik a második felvonás.

Đurišić és a másodosztályú vaskereszt

Kiković szerint eme csetniknek azért illendő emléket állítani, mert Montenegró NATO-tag és a vajdának már van egy szobra az Egyesült Államokban. Szerinte ez a szobor a megbékélést fogja szolgálni a partizánok és a csetnikek leszármazottai között, mivel a csetnikek is antifasiszták voltak. Legalábbis szerinte.

Đurišić és Pirzio Biroli montenegrói helytartó

Ki is volt nagyvonalakban Pavle Đurišić?

A második világháború legnagyobb háborús bűnöseinek egyike Montenegró és Szandzsák régió területén. A háború elején titokban, majd később nyíltan együttműködött az olasz fasisztákkal. Később a német nemzetiszocialistákkal és a szerb bábkormányok vezetőivel.  Többek között 15000 bosnyák kiirtása írható a számlájára, az egyik mészárlásáról egy írásos dokumentumban is híreskedik, hogyan mészároltak le szabadságszerető csetnikjeivel 1200 férfit(akik közül egy volt felfegyverkezve) és 8000 nőt, öregembert és gyermeket.

Hőstettek és hősök a javából.

Deák Leó

(balkaninsight.com, portalanalitika.me nyomán)

 

Hasonló hírek