Kiemelt Szerbia 

Visszatértek a kilencvenes évek: Milošević volt embere lesz a haladók belgrádi polgármesterjelöltje?

A haladók nemigen hangoztatják azt az adatot, miszerint Aleksandar Vučić a nemrég lezajlott szerb elnökválasztáson Belgrádban (összesítésben) kevesebb voksot kapott, mint az ellenzéki jelöltek. Ebből az a következtetés vonható le, hogy a fővárosi polgárok többsége szívesebben szavazna bizalmat egy polgári opciónak.

A jelek szerint ezt Vučić is belátta, ezért olyan megoldást keres, amely szerinte kielégíthetné a “finnyásabb” belgrádi választókat. Az ujedinjenje.com portál szerint Szerbia önkényuralkodója Nebojša Čovićot kérte fel, legyen a haladók polgármesterjelöltje a rövidesen sorra kerülő választáson.

Čović már betöltötte a belgrádi polgármester posztját a miloševići érában. Utána a Demokratikus Alternatíva nevű mikropártjával a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörüléshez csatlakozott.

A mai ellenzék egye része szerint Čović hírhedt oligarcha, akinek Zoran Đinđić volt szerb miniszterelnök meggyilkolásához is lehetett köze.

Vučić azonban úgy véli, Čović komoly előnye, hogy a Crvena zvezda Kosárlabda Klub elnöke (aki egyúttal a fociklubot is támogatja). Mivel a primitív belgrádi tömegek és az értelmiség zöme egyaránt a Zvezdának szurkol, ez a látszólag jelentéktelen apróság is némileg befolyásolhatja a választás végkimenetelét.

Márpedig a belgrádi választásnak óriási a tétje. Ha egyáltalán valahol meg lehet ingatni a haladók hatalmát, az pont Belgrád.

Čović egyelőre furcsamód elutasította a jelölést, de ha a haladók nem találnak megfelelő jelöltet, alighanem kénytelen lesz elvállalni, hiszen jól tudja, Vučićtyal ellenkezni nem túl egészséges dolog.

(A képen: Nebojša Čović)

Hasonló hírek