Világunk 

Zavargások Virginiában, Lee tábornok szobra miatt

Rendkívüli állapotot hirdettek szombaton a virginiai Charlottesville-ben a szélsőjobboldal rendezvényén elszabadult erőszak miatt. Egy valószínűleg szándékos autós gázolásnak halálos áldozata és sok sérültje van. Donald Trump amerikai elnök közleményben ítélte el a gyűlöletet és az erőszakot.

A virginiai Charlottesville városában – amely egyetemi központ – az úgynevezett alt-rightnak vagy alternatív jobboldalnak nevezett szélsőjobboldali csoportosulás rendezvényén szabadult el az erőszak: ellentüntetők jelentek meg és a két csoport összecsapását a könnygázgránátokat is bevető rendőrségnek kellett megfékeznie.

Charlottesville város polgármestere, Mike Signer, saját megfogalmazásában „megtört szívvel” jelentette be, egy autó a tüntetők közé hajtott, egy embert halálra gázolt, és a több komoly sérültet is hagyott az úttesten. A város kórházának szóvivője megerősítette, hogy az egyetemi klinikán a támadás 19 sérültjét ápolják, írja a Magyar Idők.

Virginia állam demokrata párti kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett a városban. Terry McAuliffe elfogadhatatlannak nevezte a történteket – illetve a retorikát is – és közölte, hogy „a szólásszabadság nem az erőszak szabadságát jelenti”. Egyébként Charlottesville liberális város hírében áll az elsöprő többségében konzervatív Virginia államban.

A demonstrációt a szélsőjobboldali csoport azért szervezte, hogy tiltakozzék Robert Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen. Lee tábornok az Egyesült Államokat 1861 és 1865 között emésztő polgárháborúban a déli, konföderációs seregek vezetője volt. A szobrát védelmező demonstrálók – köztük sokan a fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajvédők – is konföderációs zászlókat lobogtatva jelentek meg. A demonstráción felbukkantak a Ku Klux Klan fajvédő szervezet tagjai is.

Hasonló hírek