Kiemelt Szerbia 

A rezsim nyomást gyakorol a szakszervezeti elnökre? Halott gyermekét szidalmazták a közösségi hálón

Az Összefogás Szakszervezet elnöke a közelmúltban az interneten bírálta a bérkommentelők vezetőjét. Azóta a világhálón keresztül a sértegetések és fenyegetések lavinája zúdult a nyakába.

Željko Veselinović szakszervezeti vezető elmondása szerint az utóbbi időben érvekkel alátámasztott vitába kezdett a Szerb Haladó Párt bérkommentelőivel. Külön kitért a vezetőjük magatartására. Továbbá rámutatott nekik az országban uralkodó helyzetre és a munkavállalók súlyos megaláztatásaira. Emiatt a rezsimet kiszolgáló Informer napilap és a Pink Televízió démonizálni kezdte őt, kiforgatta a szavait és a lehető legnegatívabb fényben mutatta be. Ennek egyik oka valószínűleg az esetleges tömeges rendszerellenes tüntetéssorozat előkészítésében rejlik.

Akárhogyis, a szakszervezeti elnök ellen folytatott médiakampány hatására és/vagy “valakinek” az utasítására, a bejegyzések és az üzenetek enyhén szólva bedurvultak.

Az egyik bérkommentelő usztasának nevezte Veselinovićot és szidalmazta a halott gyermekét.

(A szerbeknél a hevesebb konfliktusok során csúnya szokás másnak a halott családtagját előszedni. A “halott” szót azokban az esetekben is használják, ha tudják, hogy a szidalmazott hozzátartozó él; mintha előrevetítenék a halálát.).

Veselinović feljelentette a primitív bérkommentelőt. Mint mondta, a belügyminisztérium csúcstechnológiai bűnözéssel foglalkozó részlege rendkívül hatékonynak bizonyult, amikor a Vučić elleni keményebb kommentek szerzőit kellett beazonosítani és előállítani. Elvárja tőlük, hogy az ő esetében is ugyanolyan buzgósággal járjanak el.

(Danas nyomán, fotó: slobodnaevropa.org)        

Hasonló hírek