Kiemelt Szerbia 

Az elkeseredett tejtermelők követelik a minisztériumtól, fizesse ki a tartozásokat és növelje a prémiumokat!

A tejtermelőket, akik az állam nemtörődömsége miatt egyébként is számos problémával kénytelenek megküzdeni, külön aggodalommal töltik el az idei aszály következményei.

A Mačvai Tejtermelők Egyesülete ennek kapcsán közleményt adott ki, ami bizonyára a délvidéki gazdák véleményét is tükrözi.

Az egyesület egyebek között követeli a Mezőgazdasági Minisztériumtól, nyilatkozzon, miért késik a munkával a tej minőségét ellenőrző semleges (?) laboratórium. A tej évi forgalma közel egymilliárd litert tesz ki. Ha a tej minősége csak 1-2 százalékkal romlik, az máris komoly anyagi veszteséget jelenthet. Az említett laboratórium fontos támaszt jelenthet a gazdáknak, miközben a tejüzemek ennek nem örülnek.

Akárhogyis, a mačvaiak nem értik, miért nem működik a labor, hiszen megvan hozzá a szükséges felszerelés. Kizárólag a minisztériumon múlik, mikor kezd el üzemelni.

A mačvai egyesület közleményében kiemeli, hogy a termelők a tej minél jobb minőségére és minél nagyobb mennyiségére törekszenek, ami viszont a takarmánytól is függ. Mint ismeretes, a katasztrofális aszálykár megtizedelte a takarmánynövényeket (amelyek ezáltal jelentősen drágulnak).

A gazdák emiatt követelik a minisztériumtól, a tejtermeléssel foglalkozó családok számára hétről tíz dinárra növelje meg a tejprémiumokat. Továbbá elvárják, hogy a minisztérium sürgősen rendezze a termelők iránti tartozásait: a hátramaradt prémiumokat és támogatásokat.

A tejüzemek ugyanakkor rendkívül felelőtlen és inkorrekt magatartást tanúsítanak. Az aszály következményeit nem veszik figyelembe, a tej már két éve süllyedő árát tovább csökkentik (a gazdákkal szemben). Eközben a végső fogyasztók ezt egyáltalán nem érzik, hiszen a boltokban a tej és a tejtermékek ára semmivel sem kedvezőbb, sőt.

Ha a monopóliumot élvező tejüzemek továbbra is folytatják a gyanús minőségű termékek behozatalát, míg a hazai tejtermelőknek siralmas árat fizetnek, a mezőgazdaság talpraállításáról szóló ígéretekből semmi sem valósul meg, állapították meg az elkeseredett mačvai gazdák.

(Agroservis nyomán)

Hasonló hírek