Világunk 

Az izraeli miniszterelnök fia antiszemita tartalmú mémet osztott meg

Soros Györgyöt, gyíkembert és egy antiszemita propagandából ismert, zsidókra vonatkozó képet tartalmazó mémet osztott meg Facebook-oldalán Jair Netanjahu, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia – írja a Háárec nyomán az MNO.

A mém egy összeesküvés-elméletet ábrázolt, amely szerint a magyar származású amerikai tőzsdespekuláns mozgatja a gyíkembereket, akik a zsidókat, ők pedig a Netanjahu család elleni támadások vezéralakjait, így Ehúd Olmert korábbi miniszterelnököt és két, Netanjahu-ellenes tüntetésszervezőt. A zsidókat a „vidám kereskedő” képével illusztrálták, azzal a rajzzal, amely antiszemita propagandakiadványok gyakori szereplője.

David Duke, a Ku-Klux-Klan korábbi vezetője elismerően tweetelt Jair Netanjahu tettével kapcsolatban

. Duke egyébként az amerikai elnökválasztási kampány alatt Donald Trump republikánus jelöltet támogatta, aki nem győzött elhatárolódni a KKK-tól. Az izraeli miniszterelnök mellé állt az amerikai neonáci portál, a Daily Stormer is, amely „nagyszerűnek” nevezte a mémet, Jair Netanjahut pedig „abszolút tesónak”.

A mémet egyébként nem Jair Netanjahu találta ki, hanem egy cionista „mémgyár” Facebook-oldalán jelent meg először. A Háárec cikkének megjelenését követően a miniszterelnök fia tagadta, hogy antiszemita lenne, sőt a lapot vádolta meg ezzel. Az izraeli ellenzék vezetői tiltakoztak a mém megjelenése ellen, amit az izraeli demokrácia egyik mélypontjának tartanak. (MNO)

Hasonló hírek