Világunk 

Tarolt a tegnapi választásokon Vlagyimir Putyin pártja

Mind a 16 megméretésen az Egységes Oroszország jelöltje győzött. A parlamenten kívüli ellenzék még összefogva sem tud önálló moszkvai főpolgármester-jelöltet állítani.

Az előzetes adatok szerint Oroszországban mind a 16 kormányzóválasztást a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltje nyerte meg vasárnap, második fordulóra egyik érintett régióban sem lesz szükség. Moszkvában a parlamenten kívüli ellenzék megerősítette ugyan pozícióit, de a jelenlegi szabályozás szerint nem lesz képes önállóan jelöltet állítani a 2018-as polgármester-választáson.

Oroszország 85 régiójából 82-ben tartottak vasárnap helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztást, az összesen 5800  különböző szintű  voksolás keretében 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzdött meg. A választók 16 kormányzó személyéről és hat regionális törvényhozás összetételéről dönthettek, Moszkvában pedig 1500 helyi képviselői hely sorsa dől el. A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület versengett egymással, jelenti az MTI.

Az Egységes Oroszország – amelynek Vlagyimir Putyin elnök az egyik alapítója, az elnöke pedig Dmitrij Medvegy jelenlegi kormányfő – Moszkva önkormányzati képviselőtanácsaiban az 1502 lehetséges mandátum közül 1152 mandátumot szerzett meg a saját adatai szerint. Szergej Nyeverov, a kormánypárt főtanácsának titkára hétfőn megelégedettségének kifejezése mellett elismerte, hogy pártja több kerületben elvesztette többségét (a 125-ből 15-ben), sőt, volt ahol egyetlen képviselőt sem volt képes bejuttatni. A párt veszített abban a választókörzetben is, ahol Vlagyimir Putyin elnök szavazott.

Valentyin Gorbunov, a moszkvai választási bizottság elnöke közölte, hogy a kormánypárt a szavazatok 76 százalékát, a Jabloko pedig a 11,72 százalékát szerezte meg.  Gorbunov felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen visszaesett a parlamenti ellenzéki pártok mandátumainak száma: a kommunistáké a nem végleges adatok szerint 212-ről 43-ra, az Igazságos Oroszországé 128-ról mintegy 10-re, a nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij vezette liberális demokratáké pedig 25-ről mintegy 4-re. A választók elvándorlásának nagy nyertese a parlamenten kívüli liberális Jabloko, amely korábban 27 mandátummal rendelkezett.

Hasonló hírek