Anyaország 

Fagyosra sikeredett az Orbán Viktor és Kolinda Grabar-Kitarović közötti találkozó?

Legutóbb még a Pannon RTV-ben szidta a magyar államtitkár a horvát-magyar kapcsolatokat, ma pedig már Orbánnal tárgyalt Kolinda Grabar-Kitarović.

A közép-európai együttműködés fontosságát emelték ki Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő és Orbán Viktor miniszterelnök kedd délelőtti találkozóján az Országházban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A találkozóról készült fotó tanúsága szerint elég feszültre sikerült a megbeszélés, ami nem is csoda, mivel a  menekültügy miatt mostanában nem kimondottan barátságos a hangnem a két ország vezetése között. Legutóbb éppen Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár próbálta magyarázni a jelenséget, a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című, szerdán sugárzott interjúműsorában azt mondta:

miközben a magyar-szerb kapcsolatok kiegyensúlyozottak, mindkét országnak nagyon komoly politikai vitája van Horvátországgal,

pedig Budapest elemi érdeke, hogy Zágrábbal is hasonlóan konstruktív legyen a viszony, mint Belgráddal. Szerinte  Magyarország Horvátországgal is kiváló kapcsolatot kíván ápolni, azonban ha a horvát kormány és a horvát kormányfő abból akar belpolitikai tőkét kovácsolni önmaga számára, hogy a szomszédait kritizálja, vádolja, akkor ezt természetesen vissza kell utasítanunk – mondta, és vajon észrevette-e, hogy miközben reménybeli jó kapcsolatról beszél, valójában ismét dehonesztálja a másik felet.

A találkozón szóba kerültek a Magyarország és Horvátország közötti vitás kérdések is, ezek kapcsán a magyar miniszterelnök és a horvát köztársasági elnök egyaránt megerősítette saját, korábban kifejtett álláspontját.(MTI/Népszava)

 

Hasonló hírek