Világunk 

Miért tűnnek el ezrével az angol pubok?

Az utóbbi bő harminc évben negyedével csökkent a pubok száma, így már alig 50 ezer kocsma van a szigetországban – derül ki a Brit Sör és Pub Szövetség friss adataiból. Valami történt, mert a népesség közben 17 százalékkal emelkedett.

Az Economist legfrissebb számában idézik a brit szövetség adatait, melyek szerint 2015-ben már csak 50 800 pub volt Nagy-Britanniában, miközben 1982-ben ez a szám még 67 800 volt. A lap szerint mindez a fogyasztói szokások megváltozásával magyarázható. A sörfogyasztás ugyanis 1979-ben érte el a csúcsot, utána sokáig stagnált, majd 2003 óta meredeken esik.

Közben egyre több angol váltott borra a tradicionális sörről, mások pedig csak simán kevesebbet isznak, mint korábban. Utóbbiban szerepe lehetett a sör árának intenzív emelkedésének, ami részben az adóteher növekedésével magyarázható. A szakszövetség adatai szerint 2006-ról 2015-re 67 pennyről 102 pennyre nőtt egy korsó sör adója, teszi közzé a hvg.

Több oka lehet annak, miért zárt be egyes kerületekben több pub, mint máshol – mutatta ki tanulmányában Noah Carl, az Oxford Egyetem szakembere. Az egyik ilyen ok az ingatlanárak emelkedése, ami egyre több tulajdonost ösztönzött arra, hogy eladja a pubnak helyt adó épületet, és helyette lakásokat vegyenek a gyorsabb profit érdekében.

A másik lehetséges ok a demográfia, Carl kutatása szerint azokban a körzetekben, ahol gyorsabban nőtt a muszlim népesség száma, nagyobb eséllyel zártak be a pubok, mivel a muszlimok vallási okból nem fogyasztanak alkoholt.

 

Hasonló hírek